Ђурић: Курти незаинтересован за мир и стабилност у региону

БЕОГРАД: Очигледно је да је код лидера Покрета Самоопредељење и кандидата за премијера Аљнина Куртија "мртва жеља за икаквим дијалогом и да је, као политичар прошлости, незаинтересован за мир и стабилност у региону, као и бољу будућност и албанског и српског народа", изјавио је данас директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић.
marko djuric, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

У саопштењу за јавност, он је оценио да, "ниподаштавајући Заједницу српских оптшина, Курти директно ниподаштава Европску унију уз чије посредовање је постигнут Бриселски споразум" и подсетио да Приштина пуних шест и по година, односно 78 месеци, 338 недеља или 2.371 дан, не испуњава обавезе преузете тим споразумом.

"Јасно је да је намера и будућих власти у Приштини, за који део међународне заједнице мисли да су умеренији лидери окренути дијалогу, да наставе с таквом неодговорном политиком, политиком нестабилности и проблема", истиче Ђурић.

Он је додао да Србија жељно ишчекује јасну оцену ЕУ оваквих ставова лидера косметских Албанаца и претендента на место премијера привремених приштинских институција о Бриселском споразуму и обавезама преузетим у том процесу.

Курти таквим ставом о ЗСО поново гази и игнорише и вољу српског народа, а дружењем са њему подобним Србима - Радом Трајковић, Рашићем и Петровићем, који заједно имају подршку три одсто Срба на КиМ креира погрешну слику да Срби са КиМ не желе ЗСО, указао је Ђурић.

То су, додаје, опасне грешке које је и Србија чинила ранијих деценија, ниподаштавајући вољу грађана и бирајући подобне, а не легитимне представнике другог народа за релеванте саговорнике.

"Курти из дана у дан, у одсуству одговорне политике за социо-економски напредак и бољи живот, прибегава историјском ревизионизму и шовинизму и политици мржње", закључио је Ђурић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести