Ђурић: Ми немамо нон-пејпере, али имамо свој "јес-пејпер"

БЕОГРАД: Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да је његова порука саговорницима из међународне заједнице да Србија нема никакве нон-пејпере, али да има свој “јес-пејпер” - а то је план “Србија 2025” председника Александра Вучића.
marko djuric
Фото: Tanjug (video)

Ђурић је објаснио да то подразумева жељу да се ради на подизању животног стандард, да се дође до просечне плате од 900 и пензије од око 500 евра, да се задрже млади у земљи, да Србија буде земља која привлачи највише страних инвестиција, чува пријатељства на Истоку и Западу и буде држава која је отворена за искрену сарадњу са свима.

"То је српски јес-пејпер, то је да сарадњи у региону, да помирењу у региону, али и да снажној и развијеној Србији", рекао је Ђурић за ТВ Вести.

Према његовим речима, нон-пејпере остављамо онима који желе да их користе да би покушали да обесмисле сваки легитимни српски интерес, јер неки су једва дочекали појаву нонпејпера да покушају да на неки начин омаловаже сваку идеју да би Срби у односима у региону требало да за себе остваре било какву корист.

“Мени то личи на бацање прашине у очи и скретање теме од тога шта раде приштинске власти и од покушаја стварања велике Албаније и покушаја да се умање права Срба на другим местима у региону… Ми се не бавимо таквим стварима, ми имамо план за развој наше земље и да у региону стварамо мостове сарадње. Али не треба имати илузија, јер Србија се и данас суочава са разним притисцима, али Србија данас наступа са растућим самопоуздањем”, објаснио је Ђурић.

У САД се, како је додао, нашироко пише о успесима Србије у вакцинацији и томе како је постала неочекивани фаворит у борби против епидемије ковида и економском опоравку, што је, каже, последица добре организације, домаћих дигиталних система за дистрибуцију вакцина и неидеологизоване здравствене политике која нам је омогућила да вакцине набавимо са свих меридијана.

“Србија је данас заиста земља која предњачи у позивању на нормализацији односа у региону, на изградњу економије и сарадње и слободу протока људи, капитала, робе и услуга , и Србија је данас по много чему пример успеха. Зато није толико тешко побити аргументе оних који су можда понекад и плаћени лобисти других страна”, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, Србија је данас, уз подршку председника Вучића и владе, далеко присутнија у САД него у претходном периоду, и данас интензивно градимо инфраструктуру за то да се глас Србије чује добро, далеко и на свим адресама на којима је то релевантно.

“Када говоримо о КиМ, или политици Србије према БиХ, Црној Гори, ја данас са много самопоуздања могу да кажем да једна Србија која има привредни раст, која гради седам аутопутева, има животни интерес, не да осваја и намеће другима своју вољу, него да гради мостове сарадње и повезивања. Ми, Срби, као народ који је бројчано највећи у региону имамо сваки интерес да будемо боље повезани са сународницима и за ту врсту става овде има слуха”, казао је Ђурић.

Како је додао, поједине политичке структуре из региона, које се опиру повезивању и желе да задрже контролу над својим "малим забранима" на тај начин што их држе изолованима, траже уточиште у аналитичарима и коментаторима из 90-их за које су, каже, навикли да од њих добијају априори подршку.

“Када је реч о односу Вашингтона према региону, нисам могао да чујем у излагањима највиших америчких званичника да је реч о једном од првих приоритета њихове спољне политике, али је несумњиво да они остају заинтересовани за то да буду активан ученик у дијалогу Београда и Приштине, дешавањима у БиХ и у многим другим питањима, и ми са њима водимо активан дијалог како бисмо могли да на најбољи могућ начин усагласимо наше интересе и да за наш народ извучемо што је могуће висе”, рекао је Ђурић.

Он је закључио да нико не треба да има илузије да је без активног дијалога Србије и САД могуће решити озбиљне регионалне проблеме.

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести