Ђурић: Недеља је најважнији дан за Србију и Србе на КиМ

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, изјавио је да је 6. октобар, када ће бити одржани ванредни парламентарни избори на КиМ, најважнији дан за Србију и Србе на КиМ које је позвао да изађу на те изборе и подрже Српску листу.
marko djuric
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Ђурић је, гостујући у емисји "Фокус" на телевизији О2, веома важним оценио данашњи састанак председника Александра Вучића са кандидатима за посланике Српске листе, јер се, како је рекао, догодио у предвечерје још важнијег дана, 6. октобра.

"У недељу се одлучује о томе да ли ће српски глас и глас Србије бити сачуван на КиМ, да ли ће Србија и Срби имати своје представнике у покрајинским институцијама, да ли ће Србија имати свој утицај на КиМ, да ли ће моћи да настави да пружа материјалну помоћ за функционисање нашег школства, здравства и свега другог", рекао је Ђурић.

Навео је да је данашњи састанак изузетно важан и јер је Српска листа "кичма" српског институционалог и политичког присуства на КиМ, а организован је, каже, са жељом да се она оснажи пред предстојеће изборе.

Прецизирајући зашто је било отребно да се и данас у Београду одржи тај састанка, Ђурић је рекао да је то зато што је у претходних неколико недеља урађено апсолутно све да се Српској листи исеку крила, да се Србији на тај начин исеку крила и да се она удаљи са КиМ.

Додао је да је Српска листа прошла кроз до сада невиђене притиске.

Он је подсетио да су ухапшена двојица Срба из Клокота и да им је одређен притвор од 30 дана само зато што су, додао је, били активисти Српске листе и што су се усудили да се боре за српске интересе.

Осим тога, Ђурић је подсетио и да је пре неколико дана забрањен спот Српске листе за ове изборе.

"На захтев приштинског БИРН-а, који је иначе буквално продужена рука администрације у Приштини, Српској листи је забрањено емитовање спота и она је новчано драконски кажњена са 30.000 евра, а истовремено није кажњена листа која Српску листу назива политичким монструмом, а то је листа Ђиласове Раде и њеног потрчка Ненада Рашића", рекао је Ђурић.

Како је додао, то је листа која испред разрушеног храма Христа спаситеља у Приштини на албанском језику позива Албанце да заузму српска места у Приштини тако што ће гласати за њихову листу.

"Мислим да је врло важно да грађани разумеју и буду упознати са тиме каква се превара и подвала Албанаца у Приштини, сепаратиста и њихових сарадника нажалост и овде у централној Србији, спрема. Они се спремају да Албанци гласају за листу како би заузели српска места у парламенту, како би тамо довели себи послушне људе и зато кажу ''хајде да заједно подржимо најмлађу државу на свету и уклонимо политичког монструма'', како називају Српску листу", додао је Ђурић.

Он је позвао Србе са КиМ да изађу на изборе у недељу и подрже Српску листу.

"Ви најбоље знате колико је важно да Србију оцувамо у вашим огњиштима, срцима, институцијама од којих зависи ваш опстанак на КиМ. Једини начин да то учинимо, да се супротставимо настојањима да будемо згажени, избрисани са КиМ, без обзира на све политичке разлике...је да се окупимо око државе Србије, а државна снага Србије на КиМ је Спрска листа", закључио је Ђурић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести