Ђурић осудио допремање хемијског отпада у Гораждевац 

БЕОГРАД: Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурићо изразио је данас подршку мештанима Гораждевца и велику забринутост због могућег угрожавања њиховог здравља због допремања и складиштења опасног хемијског отпада у ту малу српску еклаву у Метохији. 
1
Фото: pixabay.com

"Ово је последња у низу акција привремених институција у Приштини, овог пута нереаговањем, која угрожава физички опстанак Срба у Покрајини и која показује да политичким представницима косовских Албанаца није стало до изградње поверења и заједничког живота на Косову и Метохији", истакао је Ђурић у саопштењу за јавност.

Он је навео да од 24. маја на територију села Гораждевац, у некадашњи погон Комбината коже и обуће који је под сумњивим околностима и приштинским прописима 2007. године приватизовао један Албанац, под полицијском пратњом допремљено око 20 буради опасног хемијског материјала. 

Ђурић је додао да је, према прикупљеним информацијама, укупно на ту локацију, која је иначе пре спорне приватизације била на катастарској парцели црквене општине Гораждевац, планирано премаштање и уништавање 80 буради опасног хемијског отпадног материјала. 

"Данашње допремање и смештање још четири шлепера хемијског отпада на исту локацију у Гораждевцу потврђује досадашње сумње мештана да се не ради о наивном поступку приштинских власти. Гораждевац је мала српска енклава у Метохији, чији су мештани на сталној мети насилника и пљачкаша, и нагомилавање опасних материја баш у том селу није никаква случајност, већ перфидан додатни притисак на српско становништво да се исели, како би сачували сопствено здравље и здравље чланова породица", навео је Ђурић.

Он је позвао Кфор и међународну заједницу да "реагују и уразуме појединце у Приштини, и да се опасни хемијски материјал измести са територије Гораждевца".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести