Ђурић: Шанса да изградимо најбоље односе са САД у историји

Aмбасадор Србије у САД Марко Ђурић сматра да имамо реалне шансе да билатералне односе са САД подигнемо можда и на највиши ниво у историји.
marko djuric
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

ВАШИНГТОН: Надам се да смо у односима са САД прошли једну критичну тачку, у којој се Србија потврдила као конструктивни међународни чинилац, одговорна држава, чувар регионалне стабилности и растућа економија, каже амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.

Додаје како сматра да након те тачке имамо реалне шансе да билатералне односе са САД подигнемо можда и на највиши ниво у историји.

"Верујем и да су добри односи председника Александра Вучића и са Доналдом Трампом и са Џозефом Бајденом одлична полазна основа за даље унапређење сарадње", навео је Ђурић за портал Телеграф.

Он каже да је познато да у америчкој политичкој комуникацији постоје пежоративни изрази попут "одметнута држава" или "пропала држава" а да Србија, на срећу, није никада била толико ниско на америчкој политичкој скали.

"Ипак, у не тако давној прошлости, на Србију се у деловима овдашње администрације гладало са израженим отклоном и неповерењем и верујем да та врста сентимената више не постоји, барем не као политички мејнстрим", казао је Ђурић.

На питање на који начин ће радити на јачању билатералних односа Београда и Вашингтона, одговара да је српска дипломатија у прошлости често била реактивна истичући да је невоља што је најмање иницијативе имала у "неким од најтежих и најизазовнијих тренутака у нашој историји".

"Потребно је увести новине у дипломатској пракси, посебно у земљама пријема са којима имамо отворена питања или потребу да знатније унапређујемо репутацију Србије и српског народа", уверава амбасадор у САД и додаје да ће настојати да има што фреквентније контакте са представницима америчке администрације, од којих, како каже, очекује да саслушају наша становишта и аргументацију.

Према његовим речима, у прошлости смо се превише често "дурили као Калимеро" када би неки други у светским центрима моћи показали иницијативу, и понашали се као да је то наш усуд, а не нешто чему се може парирати и контрирати на дипломатском плану.

"Српска дипломатија мора бити нападнија и убедљивија у свом наступу, посебно када су аргументи на нашој страни", закључује Ђурић и подсећа на дугу историју савезничких и пријатељских односа са САД:

"Потребно је ствари вратити на право и природно место, тако што ће наше две земље отворити једну нову страницу искрених пријатељских односа, разумевања и обострано корисне сарадње".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести