Ђурић: Срби на КиМ остаће јединствени

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Срби на КиМ ће остати јединствени и неће насести на покушаје опозиције да пренесу политичке сукобе на КиМ, где им није место, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.
marko djuric
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Он је тако одговорио упитан да коментарише најаву опозиционог одборника Марка Јакшића о митингу који би требао да се одржи у суботу у Косовској Митровици.

"Народ на КиМ добро зна колико је висока цена нејединства и неслоге и одлично памти да су Ђилас и Јеремић на неколико километара одавде поставили административне границе на којима се налази косовска царина и косовска полиција, због које данас овде нема ни привид нормалног живота", рекао је Ђурић за Пинк.

Додао је да не треба очекивати да људи на КИМ наседну на покушаје да се боре против свог народа и државе Србије уместо да се боре за права Срба пред институцијама Приштине.

"У ситуацији када она покушава да нам узме оно што је животно значајно, да угаси сваку аутономију Трепче овде на северу и да таксама угуши привреду, неко позива на протесте, али не против Приштине већ државе Србије и Београда, који раде за овај народ на КиМ", казао је Ђурић и додао да опозиција с друге стране позива на протесте, а да их нигде није било било да кажу реч против такси, нити против гажења људских права.

"Нису наивни људи на КиМ и добро памте и знају ко је и шта за њих радио. Због тога су и уједињени данас, док опозиција покушава да пренесе политичке сукобе којима овде нема места. То нека им служи на част, а људи ће овде остати јединствени", поручио је Ђурић.

Како је рекао, Срби на КиМ се неће обазирати на оне који су док су били на власти затварали фабрике на КиМ, већ да ће наставити да реализују пројекте за бољи живот српског народа.

На питање да прокоментарише то што САД појачавају притисак на премијера привремених приштинских институција Рамуша Харадинаја, да укине таксе на робу из централне Србије, Ђурић је рекао да представници Срба прате све што се дешава у Приштини, али да се не баве сукобима унутар албанског блока.

"Бавимо се пројектима, остваривањем плана председника Вучића, у оквиру кога се већ у овом тренутку 141 пројекат изградње у насељима, варошицама и селима широм КиМ остварује", рекао је Ђурић. 

Он је подсетио да је данас посетио новоизграђени комплекс у Бањској, а да је за сутра планирана предаја 48 новоизграђених станова и отварање новог вртића. 

"Тиме се ми бавимо. Док се албански политичари и политички представници сукобљавају, ми покушавамо да радимо нешто сасвим другачије", поручио је Ђурић. 

Истовремено, Ђурић од Приштине очекује да укине "антицивилизацијске таксе" на робу из Србије како би две стране могле да седну за сто и на нормалан и цивилизован начин раде на решавању својих проблема. 

"Свако ко замишља да може Србији или Србима на КиМ да нешто наметне или свако ко замишља да постоји решење без Срба на КиМ добио је јасну поруку и од председника Вучића, који се јуче обратио Србима на КиМ, и од целе Србије да је за решење неопходно да се уваже интереси и Срба и Србије", поручио је Ђурић. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести