Ђурић: У 2020. години настављамо да радимо за Србе на КиМ

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да је Србија, захваљујући политици председника Александра Вучића, данас у могућности да пружа ефикасну и политичку и економску подршку нашем народу у јужној покрајини.
marko djuric
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Према његовим речима, прошла година ће остати забележена као година у којој је у пуном капацитету почела реализација највећег инвестиционог циклуса на Косову и Метохији у протеклих неколико деценија.

"Изграђен регионални водовод на северу, обновљени путеви, изграђене су стотине кућа и станова, обновљене школе и здравствени центри, а много тога тек следи. У овој години ће приоритет бити да се дође до сваког човека у невољи, јер недопустиво је да уз толике капиталне пројекте, и поред чињенице да Србија има и воље и новца да помогне, и даље на терену имамо људе који таворе на ивици егзистенције. Ја сам политичким представницима Срба са Косова и Метохије и директорима центара за социјални рад јасно поручио да се занемаривање људи у невољи неће толерисати, и да ће на почетку 2020. пљуштати смене уколико се неки не доведу у ред", рекао је Ђурић, преноси Пинк.рс.

Он истиче да једини начин да наш народ задржимо на Косову и Метохији јесте да људима омогућимо да живе од свог рада и да се издржавају без страха и неизвесности за своје породице.

"А те породице су, да вас подсетим, многољудне, и данас у Грачаници, без обзира на чињеницу да су ти људи у албанском окружењу, имамо најмногољуднија српска домаћинства у цитавој Србији. Онима који желе да остану на земљи својих предака морамо омогућити да то учине, и до сада смо то успевали, али нисмо потпуно успели док год је могуће пронаћи иједну породицу која живи под кровом који прокишњава или спава на земљаном поду. И не мислим само на Србе, већ и на Горанце, Бошњаке, Роме, Ашкалије и све друге који Србију доживљавају као своју државу", навео је Ђурић.

Из анализе политичких дешавања али и успутних личних контаката са неким од политичких актера из Приштине, Ђурић је закључио да њима у овоме тренутку није стало ни до међунационалног помирења, како каже, а ни до уређивања односа Београда и Приштине.

"Остаје нам да видимо каква ће бити спремност и капацитет нове европске администрације да се носи са питањем Косова и Метохије. Лично бих волео да се контакти обнове, макар они били и само церемонијални, јер проблеми неће нестати сами од себе, а не могу се решити другачије него дијалогом", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, све што се догађало само неколико дана уочи Нове године, не оставља много простора за оптимизам.

"Рањавање нашег сународника у Церници, подизање монтираних оптужница, вандализовање српских гробова, све то говори да је замрзавање дијалога код екстремних Албанаца поново разбудило успаване рушилачке нагоне. Томе су разуме се у великој мери допринели њихови политички лидери који се месецима такмиче у шовинизму и упиру прстом у Србе окривљујући их за све неуспехе Приштине", објаснио је он.

Ђурић наводи да је све више гласова и међу албанским интелектуалцима на Косову и Метохији, како каже, који признају да је "увођење такси на робу из централне Србије било бесмислица".

"Они су, међутим, таоци неодговорне политичке елите, ако те људе уопште смемо да назовемо елитом, која не мари за потребе грађана. Зато све мање пажње и времена поклањам политичким играма у Приштини, јер на њих не можемо много да утичемо, а своје снаге, као што сам већ рекао, усмеравам на конкретну помоћ народу", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Ђурић објашњава да се у Приштини не суди осумњиченима за убиство Оливера Ивановића, већ држави Србији.

"Они ће, без обзира на непостојање доказа, написати један судски трилер, а онда ће ту фикцију инаугурисати као стварност. Правосуђе у Приштини је инструмент у рукама политичко-криминалних кланова и разних тајних служби, и морало је да уложи огромне напоре како истрагу не би повело у правцу у којем нас воде све прикупљене индиције и докази", рекао је Ђурић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести