Две године од убиства Оливера Ивановића

БЕОГРАД: Поменом у крипти Храма Светог Саве у Београду биће обележено две године од убиства Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе Слобода, демократија, правда.
oliver ivanovic
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године са више хитаца у леђа, док је улазио у страначке просторије у северном делу Косовске Митровице.

Супруга Оливера Ивановића, Милена Поповић ће заједно са сином упалити свећу у Храму Светог Саве у Београду.

Његов брат Мирослав Ивановић најавио је да ће са породицом годишњицу убиства брата обележити на Новом гробљу у Беогаду.

У Косовској Митровици чланови Грађанске иницијативе СДП, пријатељи и поштоваоци окупиће се испред страначких просторија.

Организатори протеста "Један од пет милиона" обележиће две године од убиства Ивановића протестном шетњом у суботу 18. јануара од 18 часова, која ће почети испред Филозофског факултета у Београду.

Оптужница за убиство Оливера Ивановића, коју је 2. Децембра 2019. године, подигло Специјално тужилаштво у Приштини, терети окривљене за учешће у припреми убиства Ивановића и прикривање трагова током истраге, што су чинили као припадници криминалне групе под вођством Милана Радоичића и Звонка Веселиновића, објавио је БИРН.

Осим првооптуженог Недељка Спасојевића, на оптужници су се нашла још тројица припадника косовске полиције – Драгиша Марковић, Жарко Јовановић и Раде Басара.

Оптужени су и Марко Рошић, који има полицијски досије, као и Силвана Арсовић, блиска партијска сарадница Оливера Ивановића.

Суђење по тој оптужници било је планирано да почне 30. децембра 2019. године, али је одложено, јер је два дана раније тужилац Суљ Хоџа доставио нову, измењену оптужницу која није била преведена на српски.

Почетак суђења одложен је за 11. фебруар 2020. године.

Оливер Ивановић, политички лидер Срба са Косова и председник Грађанске иницијативе Слобода, демократија, правда био је и државни секретар за Косово и Метохију у некадашњем Министарству за Косово и Метохију.

Када је 1999. године формирано Српско национално веће, Ивановић је био председник његовог Извршног одбора за северно Косово, одакле је смењен 2001. године.

Када су владе СРЈ и Србије формирале Координациони центар за Косово и Метохију, постављен је за шефа Службе за економски развој и реконструкцију.

Од 2008. године налазио се месту државног секретара у Министарству за Косово и Метохију.

Ивановић је од јануара 2014. године заједно са још четворицом Срба био притворен у затвору у Косовској Митровици, где су га теретили за ратни злочин над цивилним становништвом на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.

Еулекс је оптужницу подигао у новембру 2014. године, а суђење је почело 18. децембра те године.

Ивановић је у августу 2015. године је започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је, због нарушеног здравља, пребачен у болницу у Косовској Митровици.

На девет година затвора је осуђен 21. јануара 2016. године, а та је пресуда затим укинута, да би августа 2017. Године кренуло поновљено суђење у том поступку.

Ивановићу је, иначе, у јулу 2017. године запаљен аутомобилу Косовској Митровици, а 2005. године под његов службени аутомобил је подметнута бомба.

Рођен је 1. априла 1953. године, говорио је енглески, албански и италијански језик. Живео је у Косовској Митровици. Био је у браку и имао четири сина и ћерку.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести