Двери предлажу декларацију о осуди комунистичких злочина

БЕОГРАД: Председник Посланичке групе Двери Бошко Обрадовић рекао је данас да је та посланичка група предала у скупштинску процедуру предлог декларације којом би се осудили злочини "тоталитарног комунистичког режима" и препоруку Влади Србије о отварању јавне расправе о обнови монархије.
bosko obradovic RHA
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

"Иако свесни да ово, усред огромних социјално-економских проблема, није најважније друштвено питање данас, ово је ипак наш дуг према свим жртвама комунизма", рекао је Обрадовић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Он је додао да је после 78 година крајње је време, како је истакао, да се сазна пуна истина о револуционарном насиљу након ослобођења Србије од нацистичке окупације, свим злочинима тоталитарног комунистичког режима и свргавању монархије мимо воље народа.

Како је навео, њихова Декларација предвиђа пуну истину о свим још неоткопаним масовним гробницама, именима страдалих, као и подизање споменика невиним жртвама и отварање тајних досијеа и архива.

Обрадовић је казао да се Декларацијом инстистира и на враћању имовине приватним лицима после 1944. године.

"Додатно смо предложили Народној скупштини да посебном препоруком Влади Србије покрене јавну расправу о обнови монархије као јединог правог државног уређења Србије кроз читаву њену историју, сем за време турског и комунистицког ропства", рекао је Обрадовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести