ЕК: Утврђујемо стандарде сертификата за треће земље

БРИСЕЛ: Дигитални зелени сертификатати које ће Европска комисија представити ове недеље, односиће се на кретање грађана унутар ЕУ, док се детаљи могућих докумената за грађане трећих земља још разматрају, речено је данас Танјугу у Европској комсији.
evropska komisija, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

На питање Танјуга да ли ће се најављени сертификати, који подразумевају информације о вакцинацији, ПЦР тесту или антителима, односити на грађане Србије, односно на земље ван ЕУ, у Бриселу кажу да се о ”детаљима за треће земље” још разговара.

”Када су у питању треће земље, у разговорима смо са међународним организацијима, између осталих и СЗО, а узећемо у обзир техничке, интероперативне и међународне стандарде”, рекао је портпарол Комисије Критијан Виганд.

На питање Танјуга како ће се приликом путавања у ЕУ третирати грађани који су у својим земљма вакцинсиани вакцинама које није одобрила Европска агенција за лекове, у ЕК најављују да ће се више детаља знати у среду, када буде представљен законски преглог о дигиталним сертификатима.

”Циљ дигиталних зелених сертификата је да се олакша слободно и безбедно кретање унутар ЕУ, не да се додају нове рестрикције, нити да се нешто забрањује, већ да се ствари учине једноставнијима”, каже Виганд.

У Европској комисији најавили су да ће у среду, 17. марта, представити законски предлог о дигиталним зеленим пасошима, којима ће грађани ЕУ, зарад лакшег путовања унутра Шенгена, моћи да докажу да имају негативан ПЦР тест, да имају доказу о постојању антитела или да су вакцинисани неком од вакцина које је одобрила Европска агенција за лекове.

Овај предлог Комисије мораће да потврде Европски парлемент и земље чланице ЕУ, а идеје је да постане фунцкионалан на територији ЕУ пред годишње одморе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести