Енгел од Помпеа тражи санкције за Србију

ВАШИНГТОН: Конгресмен и албански лобиста Елиот Енгел затражио је од државног секретара Мајка Помпеа, заједно са колегом из редова демократа Бобом Менендезом, да САД уведу санкције Србији због повећаног увоза руског оружја, пише Глас Америке у тексту са насловом "Енгел и Менендез питају администрацију због чега нема санкција према Србији?".
kongres sad
Фото: pixabay.com
Енгел је сличан став изнео, како наводи Глас Америке, и у саопштењу објављеном 27. марта.
 
Саопштење је вероватно промакло јавности с обзиром да је објављено у јеку пандемије корона вируса.
 
У писму упућеном Помпеу, Енгел и његов колега из редова демократа, подсећају да је 23. јануара, Ричард Гренел позвао Србију да заустави кампању против признања независности Косова у исто време када је позвао Косово да укине таксе, наводи Глас Америке.
 
"Од тада, амерички притисак на Србију по свему судећи је опао, док је појачан притисак на Косово", констатују амерички законодавци.
 
"Неравнотежа у односу Трампове администрације према Београду и Приштини" одиграва се, како наводе, у контексту јачања српских веза са Москвом и повећаног увоза руског оружја.
 
"Те набавке оружја од администрације захтевају увођење санкција Србији по закону о супростављању америчким непријатељима кроз санкције (ЦААТСА), који је Конгрес усвојио после руског мешања у изборе 2016", наводе Енгел и Менендез у писму државном секретару Помпеу.
 
Конгресмени упозоравају да приступ "тешке руке", који администрација примењујује према Косову "неправедно кажњава нову владу земље", док српска кампања против признавања Косова и њене тесне везе са Кремљом у великој мери пролазе некажњено.
 
Они истовремено сматрају и да би Корпорација за миленијумски изазов (МЧ) одмах требало да поново покрене примену својих инвестиционих програма, који су суспендовани средином марта.
 
Председавајући одбора за спољнополитичка питања и сенатор Менендез, највише рангирани демократа у истом одбору у Сенату, позвали су Трампову администрацију да настави дипломатску подршку решењу конфликта Косова и Србије на начин који је, како наводе, уравнотежен и у складу са америчким законом и дугогодишњом политиком, наводи Глас Америке на српском језику.
 
"Док се слажемо да косовске тарифе уведене на робу из Србије - које су сада укинуте - пре свега наудиле Косову и његовим грађанима, то средство користе владе широм света, а често и сама Трампова администрација. Косово је близак савезник Сједињених Држава и позивамо вас да усвојите стрпљив и конструктиван приступ према његовој демократски изабраној влади", написали су конгресмен Енгел и сенатор Менендез.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести