ЕП: Београд и Приштина хитно да нађу решење кроз дијалог

БРИСЕЛ: Известиоци и шефови делегација Европског парламента за Београд и Приштину позвали су данас обе стране да хитно пронађу мирно и одрживо решење како би се осигурала безбедност свих грађана.
evropski parlament
Фото: pixabay.com

Владимир Билчик, Виола фон Крамон, Тања Фајон и Ромео Францу су у заједничком саопштењу изразили дубоку забринутост због тензија на гранични прелазима Јариње и Брњак и позвали на повратак дијалогу уз посредовање ЕУ.

"Желимо да видимо повлачење специјалне полиције и свих јединица војске и уклањање блокада путева. Требало би престати са једностраним акцијама и провокацијама и запаљивом реториком, које повећавају тензије и утичу на добробит локалних заједница", стоји у писаном саопштењу четири парламентарца.

Они позивају ЕУ и њене партнере да наставе да раде на деескалацији кризе, а лидере Београда и Приштине да користе платформу дијалога уз посредовање ЕУ за решавање свих отворених питања, укључујући и она везана за слободу кретања.

"Понављамо да је нормализација односа између Србије и Косова предуслов за приступ обе земље ЕУ, а од суштинског значаја за обезбеђивање стабилности и просперитета у ширем региону. Позивамо обје стране да се активно и конструктивно поново укључе у дијалог који води специјални представник ЕУ, у циљу доласка до свеобухватног, одрживог и правно обавезујућег споразума", закључује се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести