Ердоган: Прошла година одлична, размена била две милијарде

АНКАРА: Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган истакао је данас, након разговора са председником Александром Вучићем, да је 2021. била изузетна година за односе Анкаре и Београда, који су на одличном нивоу, као и да трговинска размена обара рекорде са две милијарде долара прошле године, са циљем да достигне пет милијарди долара вредности.
Инстаграм профил председника Србије
Фото: Инстаграм профил председника Србије

Казао је да је са Вучићем разменио мишљење о регионалним и међународним питањима, као и о корацима који ће се предузети за даље јачање сарадње.

Ердоган је, на заједничкој конференцији за штампу, изразио задовољство што је одржан трећи састанак Савета за сарадњу две земље и да је са Вучићем потврдио значај који придају заједно миру и стабилности на Балкану.

Он је подсетио да је Турска 1. септембра отворила Генерални конзулат у Новом Пазару, и да је тиме прва држава која има свој конзулат у том граду.

„Надамо се да ћемо ове године отворити конзулат и у Нишу. Србија заједно са почасним конзулатима у Алањи и Бурси повећала је број својих конзулата на пет“, објаснио је Ердоган.

Рекао је да је задовољан доприносом турских компанија развоју Србије.

Подсетио је да у Србији ради више од 1.300 компанија, које запошљавају 8.000 људи.

Укупна вредност турских инвестиција повећала се у протеклих десет година са милион долара на 250 милиона долара, додао је он указујући да су турски привредници у Србији реализовали бројне пројекте у вредности од око 823 милиона долара.


Ердоган приредио свечану вечеру у част Вучића

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је свечаној вечери који је у његову част организовао председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, чиме је завршио посету Анкари.

"Свечана вечера коју председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган организује у част председника Републике Србије Александра Вучића", написао је Вучић на Инстаграм налогу "будуцностсрбијеав" и објавио фотографије са вечере.

Вучић је захвалио Еродгану на гостопримству и поручио да ће сарадњу наставити на најбољи могући начин.

Он је додао да ускоро у Београду очекује "нашег пријатеља" Ердогана.

"Мир и стабилност немају цену! Зато је неопходно да се понашамо одговорно, озбиљно и да разумемо све околности у којима живимо. Уместо у прошлост, важно је да наше земље гурамо напред и да својим рукама градимо бољу и лепшу будућност", поновио је Вучић.

Вучић је боравио у једнодневној посети Турској, поводом одржавања треће седнице Високог савета за сарадњу Србије и Турске.

Ердоган је председника Србије дочекао испред председничке палате, уз највише државне почасти и постројену Гарду и химне две земље.

Након дочека, уследио је састанак у четири ока двојице председника.

Пре састанка са турским председником, Вучић је посетио Аниткабир-Маузолеј Мустафе Кемала Ататурка у Анкари, где је положио венац.


Турска ће, казао је, наставити да пружа подршку српским инвеститорима који желе да улажу у тој земљи.

Рекао је и да ће турске организације наставити са радом у Србији, као што је „Тика“ која је реализовала 323 пројеката и активности, институт за учење турског језика чије курсеве је похађало 1.500 особа.

Указао је и да је број туриста у сталном порасту, изразивши задовољство што је „Анадолу џет“ у децецембру започео диркетне летове Анкара-Београд, а Ер Србија ће вршити летове из Ниша и Краљева за Истанбул.

„То не доприноси само туризму већ и трговини“, оценио је Ердоган.

Истакао је да су сви ови подаци показатељи развоја односа две земље.

Пренео је да је са Вучићем потврдио значај који придају заједно миру и стабилности на Балкану.

„Разменили смо мишљење о БиХ, и разговарали о подршци коју Србија пружа територијалном интегритетом БИХ, што је веома важно за стабилност те земље. Очигледно је да је потребно заједнички деловати са међународном заједницом како би се превазишла криза, а императив је да се све стране суздрже од корака који штете територијалном интегритету БиХ. Турска ће наставити да улаже напоре и доприноси смањењу напетости на Балкану“, нагласио је Ердоган.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести