Ердоган: Сребреница је црна мрља у историји човечанства

АНКАРA: Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да се у Сребреници у срцу Европе догодио геноцид који је црна мрља у историји човечанства.
erdogan, tanjug ap
Фото: Tanjug ( Presidential Press Service via AP, Pool )
Он је то рекао у видео поруци на самиту лидера организованом поводом 25. годишњице почетка преговора 1. новембра 1995. у Дејтону након којих је потписан мировни споразум за Босну и Херцеговину, а који су организовали Меморијални центар Сребреница и Фондација "Сyцаморе" уз подршку турског Директората за комуникације, преноси Анадолија.
 
"Иако је од тога прошло четврт века, и даље у срцу осећамо бол убијене 8.372 браће и сестара Бошњака. Нека је још једном рахмет нашим шехидима, а породицама жртава геноцида и бошњачком народу још једном изражавам саучешће", рекао је Ердоган.
 
Он је додао да одговорни за геноцид нису добили казне које заслужују, као и да човечанство, нарочито европски политичари и медији, нису извукли лекције из тога.
 
Ердоган је рекао и да су европски муслимани суочени са дискриминацијом и да им се одузимају права и слободе, а да земље које држе лекције о људским правима и демократији, данас предњаче у исламофобији и ксенофобији.
 
"Расистички тероризам шири се попут куге у многим западним земљама, а понекад је заштићен на председничком нивоу. Европски муслимани су суочени са систематском дискриминацијом, а њихова права и слободе им се одузимају. Време је да се заустави овај погрешни ток који прети суживоту људи различитих култура и вероисповести, као и будућности човечанства", рекао је Ердоган.
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести