Ескобар: Договор у Охриду правно обавезујући, иако није потписан

ВАШИНГТОН: Специјални изасланик Стејт департмента за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да је договор постигнут у Охриду пре два дана корак ка нормализацији односа између Београда и Приштине, као и да је правно обавезујући, иако није потписан.
2
Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Он је на онлајн конференцији за медије истакао да је требало много храбрости и визије председника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција Аљбина Куртија да се дође до тога.

"Овај споразум је правно обавезујући за обе стране. Иако није потписан то је споразум у сваком смислу", рекао је он и прецизирао да то значи у сваком смислу.

Према његовим речима, високи представник ЕУ Жозеп Борељ је јасно ставио до знања да су се стране обавезале и да ће се споровођење договора одразити на европски пут обе стране.

"Споразум је пут ка помирењу Србије и Косова. Важно је да појаснимо како ће две стране наставити даље. Имплементација мора одмах да почне и обе стране ће имати бенефите од тога. Сматрам да су најважније евроатлантске интеграције. Напредоваћемо само ако споразум што пре почне да се примењује", рекао је он.

Како је истакао, Србија мора да ради на кључним елементима анекса.

"За обе стране је важно да се све преостало из Бриселског споразума примени. То се од обе стране очекује. Наставићемо даље да радимо са обе стране и нашим партнерима", рекао је он.

На питање да ли се на састанку у Охриду разговарало о чланству КиМ у међнародним организацијама, он је казао да не може то да каже, али да се разговарало о свему што стоји у европском предлогу.

Ескобар је додао да је општа ствар да је ЕУ пут и КиМ и Србије условљен имплемнетацијом споразума о нормализацији односа, а да ће ЕУ помно пратити процес како споразум не би само био прихваћен, већ и како би се створила позитивна дугорочна сарадња КиМ и Србије.

Према његовим речима, то што је самит организован у Охриду јесте велики показатељ да Северна Македонија ради на свом европском путу.

Он каже да идеја о формирању ЗСО не зависи од ЕУ већ од КиМ, као и да у интересу треба да буде бољитак људи који живе тамо, али да се не крши уставност тзв.Косова.

"Имплементација споразума се очекује одмах, дијалог ће се наставити јер желимо да план о нормализацији успе. Желимо интеракцију две земље, да се обе брзо крећу ка евроатлантским интеграцијама", закључио је Ескобар и додао да самит на Охриду није био о међусобном признању већ како би се нашло мирно решење за помирење у региону.

Говорећи о утицају Русије на десничарске покрете у Србији, Ескобар је рекао како нема доказа, али да се зна да Русија преко медија и друштвених мрежа покушава да учествује у наративима десничарских организација који би да успоре евроатланске интеграције.

"Верујемо да Русија жели да отежа имплементацију споразума, али ово је локалан проблем и решење мора бити локално, а решење  је регионално помирење", рекао је Ескобар и објаснио како Русија на самиту није била пристутна, ни поменута.

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести