Ескобар: КЉУЧНО је формирање ЗСО

ВАШИНГТОН: Кључни елемент Споразума о путу ка нормализацији односа и Анексу за имплементацију је испуњавање обавезе Приштине да се успостави Заједница српских општина, наводи се у извештају специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара који ће сутра сведочити пред Комитетом за спољне послове Представничког дома Конгреса САД.
Gabriel Eskobar/state.gov
Фото: state.gov/Gabriel Eskobar

"ЗСО би оснажила општине са заједничким интересима, језиком и културом за координацију о заједничким изазовима у пружању неких јавних услуга, укључујући образовање, здравствену заштиту и локални економски развој", наводи Ескобар у извештају, како је објављено на сајту Представничког дома.

Он додаје да је однос измеђи Београда и Приштине тежак, али је навео да је у фебруару и марту, уз снажну подршку САД, постигнут напредак којим се пружа оквир кроз који "обе земље" испуњавају своје обавезе.

"Косово и Србија су се договорили да међусобно признају документа и националне симболе. И, што је најважније, према том споразуму, Србија више неће лобирати против Косова за чланство у међународним организацијама", пише специјални амерички изаласник у извештају.

Међутим, Ескобар наводи да је, откако су стране постигле те договоре, дошло до "озбиљних провокација, ескалације тензија и неприхватљивог насиља српских демонстраната над КФОР-ом, полицијом и новинарима на северу Косова".

Као одговор на ескалацију ситуације, наводи Ескобар, КФОР је распоредио резервне елементе како би појачао мисију и како би обезбедио сигурно окружење на северу Косова, у складу са својим мандатом.

"Са Европском унијом смо позвали на хитну деескалацију, укључујући одржавање нових општинских избора и избора за градоначелника у четири општине на северу Косова, уз учешће етничких Срба и на поновно фокусирање на примену споразума постигнутог у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ", пише у извештају америчког дипломате.

Додаје се да САД, заједно са европским партнерима, остају ангажоване у Београду и Приштини, као и да позивају обе стране да испуне све своје обавезе које су неопходне за наставак напредовања на њиховом европском путу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести