Ескобар: Србија припада Европи

ЗАГРЕБ: Специјални изасланик САД за Балкан Габријел Ескобар изјавио је у интервјуу за хрватску агенцију Хина, да Србија "историјски, културно и све више економски припада Европи" и да већина њених држављана верује да је њихова будућност у том савезу.
Gabriel Eskobar/state.gov
Фото: state.gov/Gabriel Eskobar

Он је, коментаришући тврдњу коју је, између осталих, изнео и хрватски председник Зоран Милановић, да Србија нема искрену жељу да постане члан Европске уније, подсетио да је Србија као свој стратешки циљ навела чланство у ЕУ и да је већ повезана с тим савезом.

Мислим да је тај процес већ далеко одмакао, рекао је Ескобар.

Према његовом мишљењу, Србија би требало да буде бржа у том процесу, али је истакао да је мањи напредак, делимично отежан пандемијом, ипак постигнут.

По питању усклађености спољне политике са ЕУ, Србија је ове године била боља него што је била дуже време, рекао је Ескобар, наводећи европски механизам који мери поклапања у спољнополитичким одлукама, према којем је Србија две трећине ускладила своју спољну политику са ЕУ.

Ескобар је интервју дао током боравка у Загребу, где је учествовао на састанку Америчко-јадранске повеље (А5).

Драган
26.11.2021 • 11:17
хахахах - надај се - нада умире последња. Србија је окупирана од бритона и германа, тј НАТО пакта и запада, ни по чеме не припада тој лудници званој ЈевРопска Унија, а Европи припада географски и по слободарским циљевима, које је ЈевРопска Унија одавно напустила и издала.
EUR/RSD 117.5844
Најновије вести