ЕУ још чека конкретизацију ставова о реформи проширења

БРИСЕЛ: Земље чланице ЕУ још чекају да чују конкретне француске предлоге када је реч о промени методологије политике проширења, сазнаје Танјуг у Бриселу.
b
Фото: pixabay.com

Дипломатски извори у Бриселу кажу да још ”нису видели никакав француски нон-пејпр” и да се о захтевима Париза, када је у питању реформа процеса проширења, само може наслућивати из досадашње дебате унутар ЕУ.

Да још нема званичног захтева за разматрањем методологије политике проширења кажу и у Европској комисији.

”Не постоји формални захтев да Европска комисија размотри своју методологију. Разговори су у току и они ће се наставити у оквиру Савета ЕУ за опште послове”, каже портпаролка Комисије Мина Андреева.

Танјуг је већ најавио да ће се о политици проширења разговарати на министарском састанку Савета за опште послове 19. новембра у Бриселу и да се тада може очекивати евентуална конкретизација француских ставова и захтева због којих је и дошло до блокаде у процесу приступања Албаније и Северен Македоније ЕУ.

У дипломастким изворима у Бриселу најављују да ће се амбасадори земља чланица претходно ”припремити” ову тему за министрарски састанак, али се још не очекује објављивање ”папира са конкретним корацима” евентуалне нове методологије политике проширења.

Француска је је, како је Танјуг већ објавио, до сада изашла са ”пштим ставовима” који се односе на њихово виђење реформе проширења.

Французи су на октобарском састанку Савета ЕУ затражили да се ”преиспита приступ процесу проширења” како би се он учинио ”постепенијим, конкретнијим када је у питању добробит за земље у процесу, али и реверзибилан у односу на ефикасност примене реформи посебно у области владавине права”.

У међувремену говорило се о тзв ”секторском приступању” ЕУ који би омогућио да земље кандидати пошто испуне критеријуме из одређених области ”приступе” тим секторима у оквиру ЕУ.

Тако би се ”датум” уласка у ЕУ ”разбио” на више корака, а структурни фондови ЕУ би пре постали доступнији земљма кандидатима.

Поред конкретизације захтева Француске, ЕУ очекује и дебата око усаглашавања ставова свих земља чланица када је реч о могућој реформи у политици проширења.

Неке од чланица залажу се за бржи и отворенији пут приступања Западног Балкана ЕУ и инсистирају да се процес може мењати само у сагласности са земљама региона које су на путу приступања већ годинама.

У овим тренутку у Бриселу нико са сигурношћу не може да каже у ком працу, али и временском оквиру, ће се наставити проширење Уније.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести