ЕУ Куртију и Мустафи: Не провоцирати изјавама о реципроцитету

ПРИШТИНА: Ставове две косовске странке које су на изборима 6. октобра освојиле највећи број гласова, о реципроцитету са Србијом, ЕУ доживљава као провокацију, пише Газета Експрес.
Maja Kocijančić  foto: Tanjug video
Фото: Tanjug

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић, како се наводи, позвала је Косово и Србију да се суздрже од давања изјава и да је ЕУ поново позвала на брзо обнављање дијалога између Косова и Србије и укидање такси на српску робу.Поводом Куртијевих и Мустафиних изјава о реципроцитету, позвани су да се суздрже од провокација.

"Европска унија охрабрује и Косово и Србију да се крећу напред ка потпуном обнављању разговора и суздржавају се од акција и изјава које могу бити схваћене као провокација. Наш став о таксама које је Косово увело за робу из Србије и Босне и Херцеговине је јасан: Косово би требало да укине таксе,” наводе у одговору за Газету Експрес из ЕУ.

Коцијанчић није коментарисала кашњење у формирању владе, иако је рекла да то треба учинити по унутрашњим процедурама.Коцијанчић је подсетила странке које ће формирати следећу владу да очекују рад у областима, попут владавине закона и економског развоја.

“Нова влада треба да буде формирана у складу са интерним процедурама. За Косово и нову владу важан је рад на напредовању у области реформи, подршке економском и социјалном развоју и владавини закона, као и рад на поновном покретању дијалога са Србијом, уз посредство Европске уније”, рекла је Коцијанчић.Ово ће бити од користи грађанима Косова и целом регион, сматрају у ЕУ.

Док је одлазећа влада говорила да ће увећане таксе на српску робу бити укинуте тек када српска држава призна Косово, победници последњих избора на Косову, Покрет Самоопредељење и Демократски савез Косова, већ су најавили реципроцитет уместо таксе.

Лидер Самоопредељења Аљбин Курти рекао је да је боља мера од таксе потпуни реципроцитет, док је Иса Мустафа рекао да таксе неће нестати и да ће његова странка применити критеријум реципроцитета.

Европска унија није коментарисала поступке за формирање коалиције која ће водити наредну косовску владу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести