ЕУ одобрила 70 милона евра за вакцине за Западни Балкан

БРИСЕЛ: Европска комисија усвојила је данас пакет од 70 милиона евра у оквиру Инструмента за претприступну помоћ (IPA II) као подршку за приступ партнера са Западног Балкана вакцинама против КОВИД-19, које су набавиле државе чланице ЕУ.
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

Пакет ће бити исплаћен у облику грантова који ће помоћи да се покрију трошкови вакцина за приоритетне групе у региону, као и неопходна опрема за вакцинацију, најављују у Комисији.

Додаје се да ће то омогућити земљама Западног Балкана да купе одређени број вакцина из Уговора о куповини ЕУ са шест произвођача, с тим што ће поједине државе чланице ЕУ и поделити део својих унапред добијених доза. Комесар проширење Оливер Вархеји оцењује да је током читаве пандемије ЕУ показала да Западни Балкан третира као привилегованог партнера.

”У том духу настављамо да делујемо и у случају вакцина, предузимајући кораке који омогућавају брз почетак кампања вакцинације критичном особљу и најрањивијим групама у региону. Брза вакцинација биће пресудна у окончању пандемије и покретању друштвено-економског опоравка Западног Балкана”, поручио је Вархеји.

У Бриселу објашњавају да ће кроз међународну иницијативу Ковакс, за коју су се земље Западног Балкана пријавиле, испорука вакцина почети касније од од кампања вакцинације у ЕУ, али да ће ЕУ ”попунити тај јаз” тако што ће региону омогућити приступ одређеном броју доза из својих купопродајних уговора.

Комисија и Европски центар за контролу болести такође помажу региону у довршењу стратегија вакцинације у складу са препорукама Комисије.

ЕУ такође финансира пројекат са Светском здравственом организацијом за помоћ у управљању логистиком и испоруком вакцина, наводе у Бриселу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести