ЕУ: Тачи није неопходан за дијалог Београда и Приштине

БЕОГРАД: У Канцеларији Жосепа Борела, шефа дипломатије ЕУ и главног посредника у дијалогу Београда и Приштине, кажу да подизање оптужнице против косовског председника Хашима Тачија и одлагање састанка у Вашингтону не треба да утиче на наставак дијалога у Бриселу.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

"Датуми могу бити усаглашени, није на нама да бирамо са ким ћемо да причамо", рекао је за DW Борелов портпарол. Он је додао да је на Приштини да изабере ко ће у тренутној ситуацији најбоље представљати њене интересе.

Известиоци Европског парламента за Косово и Србију, Виола фон Крамон и Владимир Билчик, недавно су заједно пружили подршку наставку дијалога и специјалном представнику ЕУ Мирославу Лајчку.

Крамон је за DW рекла да верује да процес пред судом и дијалог Београда и Приштине могу и треба да се раздвоје.

"Више ћемо о оптужници знати након саслушања, али то не би требало да има везе са дијалогом", рекла је Крамон. Она је указала да дијалог треба да помогне решавању несугласица између две стране, без обзира на то ко су представници.

Фон Крамон је оценила да је ЕУ непристрасан посредник у дијалогу, истичући да је оптимиста и да очекује напредак већ током овог лета.

Она је оценила да је косовски устав врло јасан и да каже да је главни преговарач премијер, а не председник.

Специјализовано тужилаштво Косова објавило је 24. јуна оптужницу против Хашима Тачија, Кадрија Весељија и других осмњичених за низ злоцина против човечности и ратних злочина, укључујући убиства, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

Тачи и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти потом су отказали посету Вашингтону, где је 27. јуна требало да буде одржан састанак представника Београда и Приштине. сасатанка је потом одложен.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести