ЕУ тражи хитно објашњење од Приштине због царина

БРИСЕЛ: Европска унија је затражила од косовских власти да хитно објасне своју одлуку о повећању такси од 10 процената на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине и очекује да Приштина те мере опозове.
EU, zastava Foto: pixabay.com
Фото: pixabay.com

”Оваква одлука подрива регионалну сарадњу и није у складу са принципима Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ и Косова”, поручила је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић. 

Коцијанчић је у саопштењу навела да ЕУ захтева ”хитно разјашњење” данашње "неочекиване одлуке косовске Владе" на основу које се за 10 процената повећава порез на робу која се на Косово увози из Србије и Босне и Херцеговине. 

”Ове одлуке су јасно кршење косовских обавеза унутар ЦЕФТА. ЕУ очекује од Косова, које тренутно председава ЦЕФТА, да се у потпуности усклади са својим овабезама и опозове ове мере”, поручила је Коцијанчић. 

Она је додала да оваквом одлуком косовске власти подривају регионалну сардњу, укључујући и Регионално економско подручје, као и да нису у складу са принципима наведеним у Споразуму о стабилизацији и придруживању који је Косово склопило са ЕУ, а којим се регулишу птава и обавезе Косова на путу евроинтеграција.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести