ЕУ упозорава Куртија због подривања процеса дијалога

БРИСЕЛ: У ЕУ оцењују да последње изјаве премијера тзв Косова, Аљбина Куртија, о принципама вођења дијаога са Београдом, ”подривају овај процес” и додају би Курти због оваквих изјава могао да сноси искључиву одговорност за ”недостака напретка”, али и могући ”неуспех” дијалога Београда и Приштине.
evropska komisija brisel
Фото: pixabay.com

”ЕУ је увек позивала стране да се уздрже од акција и изјава које су штетне за атмосферу потребну за успешно напредак у дијалогу и нормализацију односа”, саопштено је Танјугу из Европске службе за спољне послове.

Дипломатски извори Танјуга у Бриселу додају да ЕУ овим жели Аљбину Куртију да стави до знаја да се ставља ”у седиште пажње” и да би на крају могао бити окривљен ”и од ЕУ и од САД” због својих ставова који могу да пролонгирају процес нормализације односа са Београдом.

”То би могло даље да има озбиљне последице по Косово", наводе извори у Бриселу.

У Бриселу додају да су ЕУ и САД сада ”врло добро координисане и синхронизоване” када је реч о процесу нормализације односа и да Куртију ”неће бити лако да се извуче” уколико одлучи да подрива дијалог Беогрда и Приштине.

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти изјавио је јуче да би дијалог са Београдом требало да се заснива на четири принципа од којих је као први навео признање независности тзв. Косова, а затим и одбацио разговор о Заједници српских општина.

Међу осталим принципима Курти је навео и да Београд треба да призна наводне злочине на Косову.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести