ЕУЛЕКС мења улогу на Косову

БРИСЕЛ: Савет ЕУ је одлучио да мандат Европске мисије ЕУЛЕКС на Косову промени са извшног на задатке надгледања, менторства и саветовања у области косовског правосуђа.
1
Фото: Tanjug

”Косово ће преузети одговорност за све пренете истраге, кривична гоњења и суђења”, стоји у данашњој у одлуци Савета.

У саопштењу Савета наводи се да ће се Мисија ЕУЛЕКС усредсредити на праћење одабраних случајева и суђења у косовским криминалним и грађанским правосудним институцијама, на праћење, менторство и давање савета косовским поправним службама као и да ће наставити оперативну подршку за имплементацију споразума у дијалогу о нормализацији односа између Србије и Косова. 

Мисија ће задржати одређене ”ограничене извршне одговорности” у областима заштите сведока и подршке специјализованим коморама и специјалном тужилаштву, као и одговорности за одржавање и унапређење сигурности као другостепени безбедносни орган.

”Одлуком Савета предвиђено је да се ревидирани мандат покрене од 14. јуна 2020. године. Такође, додељује се комбиновани буџет за операције Мисије на Косову и за Специјализоване коморе и Специјално тужилаштво у износу од 169,8 милиона евра за две године од 15. јуна 2018. године - 14 Јун 2020”, наводи се у тексту одлуке.

Додаје се да ће буџет за трошкове Мисије ЕУЛЕЏ износити 83, 6 милиона евра, а за Специјалне коморе и Специјално тужилађтво 86,2 милона евра. 

Мисија ЕУЛЕКС основана пре 10 година са седиштем у Приштини и имала је два оперативна циља.

Први је био циљ праћења, менторства и саветовања као и пружања подршке косовским институцијама у области владавине права и дијалогу између Београда и Приштине. 

Други, извршни циљ је био подршка у доношењу пресуда у оквиру уставних и цивилних парница као и кривично гоњење и пресуђивање одабраних кривичних предмета.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести