ЕУЛЕКС: Немамо извршни мандат за спровођење истраге о догађајима у Бањској

ПРИШТИНА: Мисија ЕУЛЕКС саопштила је да нема извршни мандат да спроводи истрагу о догађајима у селу Бањска на северу КиМ.
euleks
Фото: eulex-kosovo.eu

Портпарол мисије је нагласио да се активности ЕУЛЕКС-а спроводе у складу са мандатом те мисије и у оквиру органичења које диктира актуелна безбедносна ситуација.

"У складу са својим мандатом и у оквиру ограничења везаних за тадашњу безбедносну ситуацију, ЕУЛЕКС је пажљиво пратио развој догађаја током читаве операције косовске полиције, у блиској координацији са косовском полицијом и снагама Кфора и НАТО", навео је портпарол за портал Павловић тудеј.

"Мисија ЕУЛЕКС наставља да прати активности које спроводе косовске власти у вези са тим нападом као што су истражне радње, претреси и претраге", додаје се у саопштењу портпарола.

У допису који је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић упутио шефу мисије Еулекса Ђовани Пјетру Барбану износи се захтев поводом утврђивања околности смрти три лица српске националности, који су живот изгубили у трагичним догађајима од 24. септембра у месту Бањска на северу Косова и Метохије.

"Имајући у виду да смо обавештени да ће се обдукција тела спровести у наредним данима, а да до закључења овог дописа она није извршена, захтевамо да омогућите да обдукцији која ће се обавити у Приштини присуствује и независни тим међународних експерата судске медицине, у оквиру којег би био и најмање један експерт којег делегира српска страна", наводи се у допису.

Испуњење овог захтева, истиче се у тексту, је од виталне важности да се кредибилно и транспарентно утврде околности страдања лица српске националности, за које постоје основане сумње да су брутално ликвидирана након што су се предала.

"Ова чињеница посебно је релевантна у случају убијеног Игора Миленковића. У случају да не омогућите извршење овог захтева, тражимо да обезбедите услове да независни тим међународних експерата судске медицине, у оквиру којег би био и најмање један експерт којег делегира српска страна спроведе посебну обдукцију", пише у допису.

С тога, додаје се, а имајући у виду делокруг надлежности Мисије као и осетљивост околности под којима је смрт наступила, као и наведене индиције да је одређеним лицима након лишавања слободе одузет живот из непосредне близине, али и да је коришћено и снајперско наоружање, тражимо да хитно поступите по нашем захтеву и обезбедите транспарентност истраживања околности под којима је смрт наступила.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести