Европски парламентарци похвалили напредак Србије

Председник Владе Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом Одбора за спољне послове (АФЕТ) и представницима Пододбора за људска и мањинска права (ДРОИ) Европског парламента,

коју је предводио председавајући Одбора за спољне послове  Елмар Брок.

На састанку, коме је присуствовала и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, похваљен је напредак Србије у процесу приступања ЕУ и изражено очекивање да ће прва преговарачка поглавља бити отворена до краја године, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима.

Такође је истакнут значај политике регионалне стабилности коју воде премијер Александар Вучић и српска влада.Европски парламентарци похвалили су начин на који надлежни органи и грађани Србије поступају према избеглицама и констатовали да су чак и поједине државе чланице ЕУ затајиле у прихвату и односу према њима.

Представници ЕП изјавили су да су мере, које је Хрватска једнострано увела на граници са Србијом, неприхватљиве и да појединачне одлуке не воде ка решењу мигрантске кризе.

Вучић је истакао да одлука Хрватске да забрани пролаз теретног саобраћаја из Србије, као и улазак држављана Србије на њену територију, нема никакве везе са решавањем мигрантске кризе, већ са кршењем Споразума о стабилизацији и придруживању, те да Србија очекује да Европска унија реагује тим поводом.

Он је додао да је Влада Србије спремна да још више допринесе решавању мигрантске кризе и да би Србија, иако није чланица Уније, прихватила сугестије званичника ЕУ.На састанку је констатован напредак Србије у спровођењу политике унапређења права националних мањина и положаја мањинских група, као важној тековини владавине права.

Такође је оцењено да је у питању врло захтевна област, чак и за земље чланице ЕУ, наведено је у саопштењу.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести