Фабрици: Дијалог БГ и ПР у замаху, нема разлога за одуговлачење

БЕОГРАД: Као посредник у дијалогу Београда и Приштине, ЕУ је спремна да настави онолико брзо колико две стране желе, али је и јасно истакла да не виде разлог ни за одуговлачење, каже амбасадор Европске уније у Србији Сем Фабрици.
fabrici, tanjug
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Фабрици је за "Блиц" нагласио да нема разлога да се говори о временским одредницама или вештачким роковима дијалога. Међутим, како је рекао, високи представник Жозеп Борел, специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак и земље чланице ЕУ су врло јасно истакли да не виде разлог ни за одуговлачење.

На питање да ли је дијалог Београда и Приштине у замаху, након треће рунде у Бриселу, Фабрици је поновио Борелове речи да дијалог “никад није лак” и да може да каже “да је замах добар”.

“Председник Вучић и премијер Хоти су постигли пун напредак на теме несталих/расељених лица и економске сарадње, тако да су онда могли да оставе те теме по страни и фокусирају се на аранжмане за невећинске заједнице и решавање међусобних финансијских потраживања,” рекао је Фабрици.

Навео је да су та два нова питања први пут постављена у Бриселу у понедељак, у оквиру преговора о свеобухватном и обавезујућем споразуму о нормализацији.

Фабрици наглашава да су та питања веома осетљива и да ће се то одразити на преговоре.

“Очекујемо да ће наредне рунде разговора бити још теже,” рекао је Фабрици и додао да су, међутим, обе стране спремне да се ангажују у преговорима, што је позитивно.

Шеф делегације ЕУ у Србији је најавио и да ће годишњи извештајо напретку бити објављен почетком октобра и покривати период од априла 2019, када је објављен претходни.

“Извештај даје најважнију оцену тога како Србија стоји у процесу реформи ка европским интеграцијама, од економије, владавине права, преко јавних набавки и иновација, до заштите животне средине и спољне политике,” рекао је Фабрици.

Нагласио је да би овом извештају сви у Србији требало да посвете пажњу, јер се приступне реформе спроводе, пре свега, ради унапређења живота грађана.

Иако Србија ове године није отворила ниједно поглавље, Фабрици налашава да се процес наставља.

“Нова влада у Србији имаће јединствену прилику да да одлучујући подстицај реформској агенди ЕУ, посебно кључним реформама у владавини права. Ту прилику треба искористити у целости, одлучно и без оклевања,” рекао је Фабрици.

Он се не слаже с приступом да је Србији за улазак у ЕУ потребно решавање косовског питања, али да такви захтеви нису неуобичајени.

“То је делимично и намерно тумачење које настоји да сагледава цео процес приступања само кроз процес нормализације односа са Приштином, при том погрешно умањујући улогу остатка реформи”, каже амбасадор Европске уније у Србији.

Фабрици је рекао да је највише посла за Србију на подручју владавине права која је кључна за садржај и да би, политички, приступање ЕУ требало да буде изнад домаћих дебата.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести