Фабрици: Максимална подршка ЕУ у спровођењу "мини Шенгена"

БЕОГРАД: Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је вечерас да споразуми који су потписани у уторак у оквиру "мини Шенгена" представљају велику политичку обавезу у погледу реформи, додајући да ће ЕУ максималном подсршком помоћи у њиховом спровођењу које мора бити окончано за три до четири године.
fabrici, tanjug
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Споразуми, како је подсетио Фабрици у емисији „Око“ на РТС, предвиђају да се побољашају везе, да се не чека на границама, да се признају дипломе, да постоји могућност улагања и да људи из једне земље могу да раде у другој.

Брисел ће помоћи региону да се приближи ЕУ, рекао је Фабрици, додајући да је потребно да се спроведу одређене реформе како би се ослободило девет милијарди евра средства ЕУ за изградњу инфраструктуре, стварање одрживог развоја региона и увођење широкопојасног Интернета, предвиђених споразумима.

Међу реформама које је неопходно спровести је смањење чекања на границама, као и техничко питање папира и царине, прецизирао је Фабрици.

На питање да ли су споразуми који су потписани у уторак припрема за интеграцију региона у ЕУ, Фабрици је рекао да ће они помоћи региону у прикључивању ЕУ.

„Мислим да ће стварање и заокруживање унутрашњег тржишта помоћи региону да се прикључи ЕУ...не бих рекао да ЕУ није спремна да то прихвати, то је део економског процеса и економске реформе. Оно што је потписано јуче, ми то зовемо једним основним блоком на путу ка ЕУ...“, рекао је Фабрици.

Регион западног Балкана је у великој мери повезан са ЕУ, тако да се на основу тога мора радити како би се повећала та повезаност, а томе ће, како је навео Фабрици, допринети управо регионално повезивање земаља које теже уласку у ЕУ.

Фабрици је подсетио да је и самом стварању ЕУ претходило економско повезивање будућих чланица.

Меморандум о разумевању и сарадњи између Србије, Северне Македоније и Албаније о сарадњи у борби против ковида 19 и међудржавни Споразум између Србије и Албаније о слободном кретању грађана са личним картама, потписани су у уторак на онлајн скупу земаља чланица "мини Шенгена".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести