Фабрици на пријему поводом Дана Европе: Будућност Србије је у ЕУ

БЕОГРАД: Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици поручио је вечерас, на свечаном пријему поводом прославе Дана Европе, да пандемија није преусмерила фокус ЕУ са региона Западног Балкана, као и да ЕУ чврсто стоји на томе да је будућност Србије у ЕУ.
f
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Фабрици је, на пријему којем присуствује председник Србије Александар Вучић, захвалио свима што су се окупили уочи годишњице Шуманове декларације која је настала 9. маја 1950. године, када су положени темељи оног што је ЕУ данас.

ЕУ је проистекла из рата и холокауста, била је уништена и слаба, али је то био континент који је тежио трајном миру и другачијем моралном компасу и могућности да се изгради нова Европа, нагласио је Фабрици.

Каже да је Шуманов предлог био једноставна и револуционаран, да кроз сарадњу и здруживање ресурса народи Европе могу да постигну мир и солидарност, тако што ће солидарност удружити и тако обезбедити просперитет.

У протеклих седам деценија ми смо испунили ту амбицију, имамо уједињен континет са трајним миром и демократским друштивма у којима људи могу да живе достојанствено и континет који је просперитетан, навео је он.

Истакао је ЕУ предводик глобалних промена и да се Унија заснива на неколико основних идеја које замењују конфронтацију сарадњом, а то су инклузивност и солидарност које могу да победе неједнакост.

Толеранција и компромис су вредности, а не препреке, поручио је Фабрици и додао да су се од глобане кризе до пандмеије показали сви ти елементи, али и то да свет у коме живимо није бајка.


Семе раста посадили Вучић, Фабрици, Дачић, Јоксимовић, Годфри

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и председник Србије Александар Вучић први су вечерас симболично посадили ''семе раста на мапи Европе'', на пријему у Скупштини града Београда којим је почело обелжавање 9. маја Дана Европе.

У светлу нових заједничких пројеката Србије и ЕУ, сарадње и раста који предстоје након изласка из пандемије, и председник парламента Ивица Дачић, министар Јадранка Јоксимовић, амбасадор САД Ентони Годфри, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података Милан Мариновић, посадили су ''''семе раста'''' инспирисано европским вредностима као што су достојанство, деморактија, равноправност, владавина права, солидарност, еколошка свест.

Дачић је семе посадио "у нашу земљу" са жељом да што пре будемо ЕУ, Јоксимовић је написала "за зелену будућност Србије у ЕУ", Мариновић "да у Србији и целој Европи победи екологија".

Амбасадор Годфри семе за успешан раст Србије спустио је у Ирску, због, како је рекао, његове супруге.

Поруке раста, солидарности и зелене агенде Европе, да и Србија и ЕУ буду јаче и чвршће, послали су, између осталих, и председница Одбора за Евроинтеграције Елвира Ковач, која је семе раста оставила на границу са Мађарском уз поруку "за нашу ЕУ што пре".

Фото: Tanjug (Tara Radovanović)

Координаторка Националног конвента Наташа Драгојловић на поруци је написала "зелена ангенда у одрживој Србији у одрживој ЕУ".

Мапа Европе на којој су сађене саднице победнички је рад девет студената ФПН на конкурсу који је Делегација ЕУ расписала поводом Дана Европе.


Поред свих тешкоћа, у само неколико месеци Европа је показала способност да реагује. Такође смо први пут у духу солидарности успели да финансирамо 1,7 билиона евра за економски опоравак у Европи. Централизован је механизам за набавку и дистрибуцију хитне медицинске опреме. Такође, обезбеђене су две милијарде вакцине, рекао је он.

Фабрици је истакао и да је ЕУ извезла у цео свет више од 200 милиона доза вакцина, од чега је скоро милион отишло у Србију, као и да ЕУ је водећа у финансирању подршке Ковакс програму за најугроженије.

Пандемија није преусмерила наш фокус са ЗБ, коме смо и даље недвосмислено посвећени. Драги пријатељи, ЕУ је први трговински партнер Србије и њен највећи инвеститор, извор нових радних места и партнер за стратеске инфраструктурне пројекте, али и партнер за образовање и социјани развој. ЕУ је пуноправни патнер који ради са вама да постанете део европске породице, поручио је Фабрици.

Још пуно напорног посла остало је на том путу, али, како је рекао, будућност Србије је у ЕУ.

Фабрици је констатовао да још постоје потешкоћа у области владавине прпава и да је потребно нормализовати односе у дијалогу са Приштином.

Али знамо да ће Србија имати способности да све обевезе испуни, навео је Фабрици.

Он је истакао да је Србија заједно са ЕУ била солидарна у најразличитијим кризама и позвао на заједничку и изградњу будућност у којој, како је рекао, треба да рачунамо једини на друге.
 

3Д "Приче из Србије"

Пријему у Скупштини града Београда, поред председника Србије Александра Вучића, присуствују и председник Скупштине Србије Ивица Дачић, премијерка Србије Ана Брнабић, министар спољних послова Никола Селаковић, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Пријему присуствују и градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, београдски надбискуп Станислав Хочевар, представници дипломатског кора, јавног живота.

Свечаност је почела химнама ЕУ и Србије које су извели чланови оркестра Добри људи, из новосадске школе за основоно и средње образовање "Милан Петровић" који због специјаних потреба користе музичке уређаје на бази сензорске технологије.

На фасади Скупштине града путем 3Д видео пројекције, пројектована је уметничка инсталација студената Факултета примењених уметности и интерактивна изложба "Приче из Србије".

Дан Европе, установљен у знак сећања на почетак стварања Европске уније (ЕУ) и Дан победе над фашизмом у Другом светском рату.

У светлу тога што након изласка из тешког периода пандемије Србију и ЕУ чекају нови заједнички пројекти и задаци, сарадања и раст, предвиђено је да на крају свечаности амбасадор Фабрици и председник Србије посаде биљке на мапу Европе која је инсталација односно победнички рад девет студената ФПН које је Делегација ЕУ расписала поводом Дана Европе.

На тај начин послаће поруку раста, солидарности и зелене агенде Европе, а да она буде јача и чвршћа.

Пријем се одржава у сећање на 9. мај 1950. године, када је потписана Шуманова декларација, која је поставила темеље Европске уније, пројекта који је донео најдужи период без рата на Старом континенту.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести