Фабрици: Приближавањем ЕУ Србија привлачнија инвеститорима

БЕОГРАД: Спровођење политичких и економских реформи у процесу европских интеграција приближавају Србију Еворпској унији, а осим тога чине је привлачнијом за стране инвестиоре, изјавио је данас шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и додао да је Србија у последњих 10 година, захваљујући реформама, утростручила извоз у ЕУ.
fabrici, tanjug
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Фабрици је, на 19. Економском самиту у Београду у окивиру панела “Куда иде Европска унија?”, подсетио да је Европска комисија у годишњем извештају за Србију који је представила у мају ове године проценила да је Србија остварила позитиван напредак у области економских реформи.

Наводи да су процене Европске комисије и да је остварена макроекономска стабилност, да се повећава извоз, као и долазак страних директних инвестиција.

“Економски раст у Србији је резултат реформи. Тај раст није дошао сам од себе, постоји уска веза између спровођења реформи и економског раста. Што је ближа Србија ЕУ, то је привлачнија као тржиште, то је привлачнија као стабилно тржиште”, објаснио је Фабрици.

У прилог тога, Фабрици је изнео податке да је 65 одсто српске трговине са ЕУ, да Србија извози робу у ЕУ у вреднности од 10,9 милијарде евра, а да је спољно трговинска размена између Србије и чланица ЕУ око 24 милијарде евра.

“Такође, Србија је у последњих десетак година утростручила свој извоз у ЕУ. Поред тога, ако погледамо стране директне инвестиције у претходних девет година, Србија је привукла 15 милијарди евра страних директних инвестиција, од чега је 70 одсто дошло из компанија са седиштем у ЕУ”, навео је Фабрици.

Још једном је подвукао да је су пораст извоза Србије и повећан број директних страних инвестиција резултат реформи које чине Србију атрактивном за инвеститоре.

Истиче да ЕУ помаже спровођење реформи у Србији новцем из претприступних фондова, као и из конценсионих зајмова од Европске инвестиционе банке.

Фабрици указује да је Србија урадила много више на економским реформама него у области владавине права.

Говорећи о проширењу ЕУ, Фабрици је истакао да је Брисел писмима Северној Македонији и Албанији да ће ускоро са њима започети преговоре о приступању Европској унији послао јасну поруку да је циљ ЕУ да се проширује.

“Процес проширења ниће променити своју динамику, темељи ће остати исти, увек ће квалитет реформи бити приоритетан у односу на брзину реформи, како би били сигурни да су оне одрживе”, подвукао је Фабрици.

На питање “Куда се креће Еворпска унија?”, Фабрици је казао да се ЕУ креће “само право”, да је тренутно ушла у нови политички циклус и да се чека да нови састав Европске комисије, Еворпског парламента и Савета Европе почне са радом.

Фабрици истиче да су гласачи из Европе на изборима у мају, на којима је, подсећа, изашло 200 милиона људи, показали да верују у пројекат ЕУ.

Нови циљеви ЕУ, наводи Фабрици, јесу да економија ЕУ буде још јача, да се створи Европа која штити своје грађане, која има добру позицију у свету, која се бори против климатских промена и ефикасно решава питање миграција.

Економски самит у Србији организује TGI Group International,а под покровитељством Привредне коморе Србије, Удружења пословних жена Србије, Савета страних инвеститора и удружење Confindustria, а чији јемедијскии партнер Танјуг.

Фабрици и Шиб: Дијалог Београда и Приштине наставити што пре

Разговори Београда и Приштине треба да буду настављени што пре, јер је дијалог важан за стабилност читавог региона Западног Балкана, поручили су данас амбасадор Немачке у нашој земљи Томас Шиб и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Шиб и Фабрици, који су учествовали на панелу "Изазови за регионалну стабилност" на 19. економском самиту у Београду, оценили су да политичка стабилност региона утиче на све економије на Западном Балкану.

Шиб је рекао да је са тачке гледишта Берлина, проширење Европске уније на Западни Балкан и даље приорит, иако се, како наводи, у јавности у Србији често могу чути оцене да западним земљама пријем држава ЗБ у ЕУ није у врху агенде.

Немачки амбасадор је говорећи о изазовима за регионалну стабилност на Западном Балкану навео да би дијалог Београда и Приштине требало наставити и то како је рекао, "што пре без сваке сумње".

Говорећи о имиџу ЕУ у Србији, а на коментар модератора да се у делу јавности често може чути да "ЕУ измишља нове услове за нашу земљу", што утиче на перцепцију домаће јавности о Унији, Шиб је потврдио да би имиџ Уније могао да буде бољи, али да на томе треба да раде и државне институције.

"Наше напоре треба да допуни позитивна порука које би пренела Влада Србије како би се пренела позитивнија слика о Европској унији", рекао је Шиб.

Говорећи о регионалној стабилности, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је да дијалог између Београда и Приштине представља веома важан чинилац за стабилност у региону, додајући да је главно питање како се може успоставити нормализација односа.

"ЕУ ће искористити сопствена средства да погура дијалог, али тај процес мора бити одржив и донет договором, а не да буде наметнут од трећих лица", рекао је Фабрици.

Француски амбашадор у Србији Жан Луј Фалкони рекао је да је за њега чудно што се у региону Западног Балкана одваја процес стабилности од процеса демократизације.

Он је на истакао да је за његову земљу стабилност један "инклузиван оквир" који обухвата и демократију, као и економски и друштвени развој, те да није могуће успоставити стабилност без демократије.

Фалкони је подсетио на посету француског председника Емануела Макрона Србији и нагласио да је то био тренутак када је Француска послала поруку да жели да буде присутна у региону.

Француски амбасадор истиче да су процес спровођења реформи и приближавање ЕУ, паралелни токови.

"Мора да се ради на институционалним реформама. Битно је оно што је рекао Макрон, да реформе морају да се учине реалним, да могу да осете грађани, и да то није нешто што ће се догодити за 30 година, него нешто што се дешава управо сада", наглашава Фалкони.

Аустријски амбасадор у Србији Николаус Лутероти истакао је да постоји позитиван развој на Западном Балкану, као и стабилно окрузење, али да је важно бавити се владавином права.

Приступање ЕУ је још најбољи инструмент за трансформацију Западног Балкана и могућност да се регион учини квалитетним, додао је Лутероти.

"Потребне се кредибилне реформе, али истовремено, и кредибилна порука коју ЕУ треба да пошаље региону" рекао је Лутероти и додао да је то став и аустријске владе.

Он је закључио да је сада важан моменат да се отворе преговори за приступање са Северном Македонијом и Албанијом.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести