Фајон: ЕУ није заборавила регион Западног Балкана

ПОДГОРИЦА: Посланица у Европском парламенту Тања Фајон изјавила је да без обзира на непредвидиве последице кризе настале због пандемије вируса Ковид-19, Европска унија остаје снажна на својој позицији да врата ЕУ остају отворена за регион Западног Балкана.
fajon
Фото: TANJUG / TANJA VALIC

Она је у интервјуу за подгоричку Побједу рекла да ће богатије европске земље морати да помажу сиромашнијима, као и да ће иновативни европски одговори и нови ресурси играти важну улогу у борби против последица. 

Говорећи о Србији, Фајон је рекла да је ЕУ највећи донатор Србије, не само у време корона вируса, већ последњих 20 година и да Србија мора да буде свесна тога.

"Помно пратимо развој у Србији и политичку ситуацију и још увек имамо јасну и снажну амбицију да се они придруже нашој породици. За сада сматрамо да је заинтересованост обострана", рекла је Фајон.

Како је закључила, ова криза ће оставити пуно негативних последица у свакој земљи региона, како у ЕУ, тако и широм света.

"Сви морамо бити свесни да поштујуцћи правила помажемо у спашавању живота - властитих и туђих. Друго, придруживање региона ЕУ остаје наш кључни приоритет, нема сумње, поготово сада када су Северна Македонија и Албанија добиле зелено светло од Савета за почетак преговора", рекла је она.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести