Фајон: ЕУ очекивала више од Охрида, сада важна примена договора

БРИСЕЛ: Министарка за спољне послове Словеније Тања Фајон је изјавила је данас да је споразум какав су прихватили председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у Охриду основни темељ и да треба да се види каква ће бити примена, али да је у ЕУ било амбициознијих очекивања од састанка у Охриду.
s
Фото: Youtube Printscreen

"Сада је споразум који су прихватили Курти и Вучић основни темељ, сада зависи, наравно, каква ће бити примена, када је у питању успостављање Заједнице српских општина, када је у питању нека нормализација односа. Могу рећи да је у почетку било амбициознијих очекивања са свих страна, али да сада постоји нека основа, биће важна имплементација", изјавила је Фајон уочи састанка шефова дипломатије који се одржава у Бриселу.

Фајон каже да се ЕУ заиста труди да помогнемо обема странама да иду корак по корак на путу ка заједничком циљу нормализације између две стране, и да се ствари смире на северу Косова да би било могуће спровести изборе, што ће, каже она, зависити углавном од мудрости, можда разборитости и искрене намере и страна и лидера.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести