Фајон: Ниједна страна није задовољна, што је добро

ЉУБЉАНА: Посланица Европског парламента из Словеније Тања Фајон оценила је данас да је добро то што, како је навела, ни влада ни опозиција нису сасвим задовољне радним документом о изборним условима у Србији јер то, како наводи, значи да ће обе стране морати да направе неки компромис.
fajon
Фото: TANJUG / TANJA VALIC

Фајон је за Н1 указала да је поједине захтеве опозиције критиковала као "нерационалне и немогуће за имплементацију", а као пример навела је "прегрубо мешање" у Јавни Сервис.

Коментаришући критике дела опозиције да су европарламентарци стали на страну председника Александра Вучића, она је рекла да су свих четворо представника Европског парламента, који долазе из различитих политичких група, заступали заједничке европске циљеве.

"Узимали смо у обзир предлоге опозиције, а оне, на које је влада пристала, смо унели у документ", објаснила је Фајон.

Она је додала да су четири представника Европског парламента учинили све што је било у њиховој моћи да би постигли трајни компромис између владајуће коалиције и опозиције у Србији.

Фајон је нагласила да они из Брисела нису донели решење, већ су били фасилитатори у процесу приближавања ставова и поручила да ће решења зависити "од тога колико су у Србији спремни сами да ураде".

Европска посланица оценила је да документ, који је поред представника ЕП потписао и председник Народне скупштине Ивица Дачић, и на чију имплементацију се обавезала српска влада, доноси напредак у 16 конкретних тачака, а као нарочито важне тачке издвојила је оне о формирању тела у којима ће моћи да сарађују и представници ванпарламентарних странака.

Фајон је рекла да је "добродошли преседан" то што је власт пристала на ширење одбора на представнике из ванпарламентарних странака.

"Не треба заборавити да су посланици Европског парламента позвани као фасилитатори између власти и опозиције од стране српске владе, што значи да је власт свесна да политичка атмосфера у држави треба да се побољша пред изборе који ће бити одржани следеће године", рекла је Фајон.

Говорећи о дешавањима током међустраначког дијалога, Фајон је рекла да је незадовољство изражавала нарочито група коју води Драган Ђилас, али и да су и они учествовали у преговорима.

"Ниједна страна није сасвим задовољна, ни влада ни опозиција, што је по мом мишљењу добро, јер то значи да ће обе стране морати да направе неки компромис да би уредиле међусобне односе“, рекла је Фајон.

Она се сагласила са изјавом представника ЕП Владимира Билчика да је документ коначан и да ће европарламентарци проверавати његову имплементацију.

Уз то, поручила је да ће Србија морати да спроводи све мере које су биле донете још у првом кругу преговора између владајуће коалиције и опозиције, као и све препоруке ОЕБС-а/ОДХИР-а.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести