Фактор плус: СНС 58,3 одсто, још четири листе би прешле цензус

БЕОГРАД: Када би се парламентарни избори у Србији одржавали наредне недеље Српска напредна странка освојила би 58,3 одсто гласова, а цензус би прешле још четири листе, показује истраживање агенције Фактор плус.
2
Фото: pixabay.com

Цензус би прешле Социјалистичка партија Србије са 9,4 одсто, ССП Драгана Ђиласа са 5,4, коалиција ДС С/ПОКС са 4,3 и ДЈБ Саше Радуловића са 3,4 одсто, показује истраживање које преноси "Блиц".

Сви остали би, према истраживању, били испод цензуса.

На граници су Заветници са 2,9 одсто и Народна странка Вука Јеремића са 2,7, док су иза ДС (1,9), Савез зелених (1,8), ПСГ и Двери (1,5) и СРС са 1,4 одсто.

Други еколошки покрети могли би да рачунају на три процента гласова укупно, Јединствена Србија на један, док је 1,5 одсто испитаника одговрило да би гласало за "неку другу опцију".

Истраживање показује да би напредњаци на београдским изборима освојили 44,3 одсто, ШП 9,7, СПС 7, док би Инцијатива Не давимо Београд добила 6,4 процената гласова.

За Доста је било у Београду би гласало 3,9 одсто испитаника, коалиција ДСС/ПОКС узела би 3,1, а Народна странка 2,9 одсто.

Савез зелених 2,7, Заветници 2,5, ДС 2,4 , а ПСГ 2. За Двери би гласало 1,3 процента, за радикале 1,1, док 10,7 одсто каже да би глас дало некој другој опцији.

На питање да ли би исто гласали на председничким , парламентарним и градским изборима, потврдно је одгворило 75 одсто испитаника, 16 је рекло одрично, док 9 одсто нема став о том питању.

Да ли мислите да би све опозиционе странке изаћи на изборе потврдно је одговорило 44 одсто испитаника, 20 процената сматра да ће све странке опозиције изаћи само у Београду, одрично је одговорило 7 процената, а 16 сматра да неће, али оставља могућност да се предомилсе.

Њих 13 одсто нема став.

Испитаници су оценама од 1 до 5 оцењивали кључне факторе који утичу на њихов избор странке или личности за коју гласају.

Прем,а добијеним резултатима највећи утицај имају економски напредак, и борба против криминала и корупције са оценбом од 4,3,. следи стабилност са 4,2, а социјална правда са 4,1.

Однос према Косову добио је оцену 3,7, брига за заштитну средине 3,3, а одговрна национална политика 3,8.

Директор агенције Фактор плус Владимир Пејић каже да нема већих промена у последњих месец дана када је реч о рејтинзима странака.

Он наводи да је слична ситуација и са председничким изборима и оцењује да ће Александар Вучић ако буде кандидат, што је највероватнија опција, много донети листи око СНС.

EUR/RSD 117.3271
Најновије вести