ФБИХ прихватила Вучићеву понуду - 5.000 вакцина

САРАЈЕВО: Федерација БиХ је одлучила да прихвати 5.000 вакцина које је овом већем ентитету БиХ недавно понудио председник Србије Александар Вучић.
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

То је у Сарајеву саопштио српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик после састанака са члановима Председништва, премијерима Републике Српске и Федерације БиХ, Радованом Вишковићем и Фадилом Новалиће, као и председавајућим Савета министара БиХ Зораном Тегелтијом у Сарајеву.

"Уцесници састанка прихватили су ту понуду и осталао је да Влада ФБиХ упути захтев за испоруку путем Савета министара или на неки други нацин како сматрају да је то погодно како би дозе биле испоруцне у року од неколико дана", рекао је Додик, пренелис у сарајевски медији.

То ће уједно бити и прве вакцине које ће добити Федерација БиХ, где вакцинација још није почела.

Најавио је и да ће у Реублику Српску током викенда доћи 20.000 доза руских вакцина.

Парламент БИХ о набавци вакцина и споразумима са Србијом

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усвојили су измене закона којима се омогућавају директне набавке вакцина против корона вируса и дали сагласност за ратификацију Споразума између Савета министра БиХ и Владе Србије о одржавању и реконструкцији друмских међудржавних мостова између две земље.

Посланици су, између осталог, усвојили допуне Закона о јавним набавкама и Закона о лековима и медицинским средствима по хитном поступку, по захтеву посланика из Клуба Странке демократске акције (СДА).

Како преноси сарајевски портал Кликс, предложеним изменама требало би да се створи законски оквир, који омогућава директну набавку вакцина против корона вируса од произвођача.

Усвојен је и предлог закључка посланика СДА Сафета Софтића да Представнички дом предложи Дому народа да измене оба закона разматра по хитном законодавном поступку.

Такође, усвојен је закључак посланика Ненада Стевандића из Српског клуба, којим Представнички дом тражи од директора Агенције за лекове и медицинска средства БиХ да приликом разматрања захтева за регистрацију вакцине против вируса примени члан 38. Закона о лековима и медицинским средствима Босне и Херцеговине.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести