Фишер Кам: Јевреји се у Србији осећају сигурно

БЕОГРАД: Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам изјавила је да се Јевреји данас у Србији осећају сигурно, за разлику од других земаља, и оценила да, иако је било појединачних случајева, друштво у Србији генерално нема антисемитске карактеристике.
r
Фото: Youtube Printscreen

"Влада Србије је доста урадила последњих година када је реч о комеморацији жртава Холокауста, сећању, реституцији, очувању логора Старо сајмиште, као и отварању Синагоге у Суботици. Мислим да су Србија и држављани Србије увек били толерантни по питању њихових суграђана Јевреја", навела је Фишер Камова у интервјуу за недељник "Нови магазин".

Подсетила је да се ове године обележава десетогодишњица Терезинске декларације којом су десетине земаља у Европи преузело одговорност да Јеврејима врате њихову имовину.

"Нажалост, једина земља која учествује у овоме и која је испунила своје обавезе јесте Србија. А то је нешто што ми нећемо заборавити. Србија је била једина земља која је усвојила Закон о реституцији и која га, што није мање важно, примењује. За Израел и Јевреје је веома важно да се Закон успешно примењује јер бисмо хтели да Србија другим земљама служи као модел", казала је израелска амбасадорка.

Упитана очекује ли њена земља да Србија призна Јерусалим као главни град, амбасадорка је рекла да се нада да ће српска влада променити став по питању Јерусалима.

"То је, наравно, питање за Владу Србије. Политички односи Србије и Израела су одлични, а поменуто питање свакако није питање које дефинише наше односе", рекла је Алона Фишер Кам.

На питање планира ли Израел да призна Косово, кратко је узвратила:

"Израел не признаје Косово".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести