Фого: Било би одлично да Србија постане члан НАТО

БЕОГРАД: Командант Команде здружених снага НАТО у Напуљу Џејмс Фого изјавио је да било одлично када би Србија желела да постане члан НАТО, али да само од ње зависи колико развијену и дубоку сарадњу са Алијансом жели.
nato
Фото: Tanjug (nato. int, ilustracija)

Видим да је сарадња између Србије и НАТО у успону. Тренутно сте партнер и ваша земља је веома задовољна тиме. Нама и то одговара, истакао је Фого у интервју за портал Јуропијен вестерн Балканс.

Он је указао да Србија као партнер има широк избор сарадње са НАТО, која укључује обуке, вежбе, размене, студијске посете, "1.600 ствари које може да ради са НАТО".

Радили смо све те ствари, а ви ћете бирати шта желите да радите и колико желите да развијете овај однос, а ми ћемо бити ту за вас. Наравно да подстичемо Србију да ради више и развијамо однос како би он био јачи, рекао је Фого.

Говорећи о стању на Косову, он је навео да је једна од тема разговора који је имао са Војском Србије била да ли има било каквих планова за повлачење Кфора и да је одговор био да то зависи од услова.

Како односи и стабилност постају бољи, а државне институције постану више демократске и више способне да се брину о себи, једног дана НАТО ће размотрити смањење свог присуства. Али што се тиче данашње ситуације, ми остајемо на Косову, поручио је Фого.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести