ФОН изрекао јавну опомену Синиши Малом

БЕОГРАД: Факултет организационих наука усвојио је данас већином гласова Наставно-научног већа извештај о докторату Синише Малог, којим је предложено да се министру финансија изрекне јавна опомена због неакадемског понашања приликом израде доктората, саопштио је Центар за истраживачко новинарство ЦИНС).
sinisa mali
Фото: Tanjug (Zoran žestić)

Универзитет у Београду раније је обећао да ће до 4. Новембра да донесе одлуку да ли ће Малом доделити докторску титулу или дисертацију прогласити плагијатом.

На ванредној седници Наставно-научног већа (ННВ) ФОН једина тачка дневног реда данас је била тема доктората Синише Малог и гласање о извештају који је сачинила Етичка комисија факултета.

Иако је та комисија претходно предложила да се Малом изрекне јавна опомена због „постојања елемената неакадемског понашања у докторској дисертацији“, председница Етичке комисије је током седнице предложила нешто строжу казну, односно да се Мали јавно осуди.

Заокруживањем једне од опција на гласачком листићу, за овакву осуду је гласала већина од 112 присутних чланова ННВ које чине сви редовни и ванредни професори, доценти и асистенти овог факултета.

Опције за које су чланови ННВ гласали су: да прихватају извештај Етичке комисије и предлажу да се Мали казни јавном осудом или јавном опоменом, или да не прихвате извештај ове комисије.

Веће се није изјаснило да ли је докторат плагијат, иако је више чланова тражило да се о томе гласа.

О докторату Синише Малог ће одлучити Универзитет и то, према ранијој изјави ректорке, до 4. новембра, када ће јавност коначно добити одговор на питање да ли је докторат Синише Малог плагијат или не.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести