Галијашевић: Палмер у Сарајеву као Клинтон и Олбрајтова у Пиштини

БЕОГРАД: Заменик државног секретара САД Метју Палмер током посете БиХ обишао је америчке партнере са Блиског истока, америчко-исламске специјалаца из Сирије, као и поражене борце ИСИС-а, како би направио процену стања „мигрантског корпуса“, али је у тој посети најмање било речи о мигрантима, тврди експерт за међународни тероризам и стручњак за безбедност Џевад Галијашевић. 
metju palmer, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Галијашевић у колумни за лист Печат додаје да се Палмер вратио у Сарајево са „пуном врећом савета и препорука“, али је ту, сматра, било најмање речи о мигрантима, додавши да у БиХ не постоје додирне тачке са терористичком претњом. 

Како аутор, Палмер није желео да коментарише где је отишло више од 200.000 бораца ИСИС-а, где су њихове породице и зашто се Европа штити од миграната бодљикавом жицом, што је случај на мађарској и словеначкој граници према Хрватској и хрватској граници према БиХ. 

Галијашевић наводи да је заменик државног секретара САД током боравка у Сарајеву снажно подржао евроатлантске интеграције БиХ, док се истовремено оштро супроставио формирању резервног састава полиције који је најавила Влада Републике Српске. 

Напомиње и да је Палмер током боравка у БиХ истакао да је у процесу формирања власти нормално да се говори о условима и оно што је потребно за формирање власти, истакавши, да је Палмер свима ставио до знања да оно што раде Бакир Изетбеговић, Рамуш Харадинај и Хашим Тачи има америчку подршку и може дуго да траје. 

Галијашевић сматра да су Бошњаци и Албанци веру у једног и јединог Бога изједначили са вером у америчку моћ, правду и истину, те да се „сваком Американцу клањају до црне земље, док сањају како Србима стављају катанце на куће“. 

„Зато је Палмер могао да се шепури по Сарајеву као што су то чинили у своје време Клинтон и Олбрајтова у Приштини“, истиче се у колумни Галијашевића. Подсечајући на Хантингтонову књигу „Сукоб цивилизација“ у којој се говори о тријумфалистичком Западу и оном Западу који је на заласку, Галијашевић је описао Европу као „пијанца омамљеног алкохолом који видљиво тетура са препуном историјом на својим плећима, препуном лешева, злочина, мучења, грађанских ратова, костурница и плинских комора“. 

Европа данас наступа као збуњени амерички слуга, закључује Галијашевић, док „ми са Балкана као слуге слугине, сањамо о кукавичкој и геополитички неважној Европи“. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести