ГБлиц: Жестоки сукоб Макрона са Харадинајем у Берлину

ПРИШТИНА: Видео снимак, који је објавио косовски премијер Рамуш Харадинај треба да сведочи о његовом пријатељском поздрављању са француским председником Емануелом Макроном, али приштинска Газете Блиц тврди да на самиту није било тако и да је дошло до жестоког сукоба њих дојице због наметнутих сто одсто увећаних такси на производе из Србије и БиХ.
m
Фото: EPA-EFE/MICHEL EULER / POOL MAXPPP OUT

Према изворима листа, француски председник је оштро напао Харадинаја, рекавши му да су наметнуте таксе разлог прекида дијалога Београда и Приштине, а у једном тренутку је, како се наводи, Макрон подигао прст према премијеру привремених приштинских институција.

Било је, пише даље лист, напетости и када је председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи узео реч. 

Наводи се да је Тачи више пута критиковао Европску унију посебно због тога  што не одобрава визну либерализацију.

Притом, додаје се,Тачи није ни спомено пред Макроном и немачком канцеларком Ангелом Меркел, припајање тзв. "Прешевске долине" Косову, на чему је, иначе, инсистирао последњих месеци и непосредно уочи берлинског скупа.

Блиц оцењује да је берлински самит завршен без икаквих конкретних резултата у вези са деблокадом дијалога Београда и Приштине, али и с визном либерализацијом.

Лист констатује да су се Тачи и Харадинај у Берлину, ипак, појавили са супротстављеним изјавама у вези граничног питања.

Док је Тачи тврдио да се залаже за припајање тзв. "Прешевске долине" Косову, Харадинај се томе оштро супротставио.

У међувремену, домаћини састанка, немачка канцеларка Меркел и француски председник Макрон позвали су Београд и Приштину да се укључе у решење које не штети земљама региона, пише Блиц и додаје да ће наредни сусрет представника Београда и Приштине бити одржан у Паризу, 1. јула.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести