Генерална проба војне вежбе на Тиси: Грмело над Тителом

Авиони Војске Србије јуче су око 13 сати у бришућем лету запалили небо изнад Титела.
1
Фото: Dnevnik.rs

Уследило је затим дејство артиљерије с бродова Речне флотиле Војске Србије... То је детаљ с генералне пробе вежбе „Век победника”, која ће у суботу бити одржана у том потиском граду. Наиме, највећа војна вежба наших оружаних снага „Век победника” биће истовремено одржана на десет локација у Србији, а како је најављено, у тој провери борбених способности учествоваће 8.000 војника.

Тител већ неколико дана живи за ту вежбу.

– Наша генерација има велику част и задовољство што је доживела да она обележава стогодишњицу велике победе у Великом рату и стогодишњицу присаједињење Војводине матици Србији – каже председник општине Тител Драган Божић. – Трудили смо се да том обележавању просветимо 70 одсто наше прославе Дана општине, која ће се одржати данас. 

Каже да су још у фебруару образовали Одбор за обележавање стогодишњице велике победе у Првом светском рату и од тада су имали десетине различитих манифестација, попут песничких вечери, изложби, филмских пројекција, разних предавања и такмичења у Тителу и околним местима. Све то сад, како наводи, кулминира великом представом коју спремају за 8. новембар, Дан општине. Планирају да се на свечаности поводом Дана општине, осим резултата које је општина постигла у овој години, осврну и на своје велике људе и добровољце који су учествовали у Великом рату, као и на своје учеснике у раду Велике народне скупштине 25. новембра у Новом Саду која је донела одлуку о присаједињењу. Одбор за обележавање стогодишњице велике победе у Првом светском рату имао је доста материјала за штампање публикације у којој је, осим основних података о Великом рату, акценат стављен на учеснике рата из општине Тител.

Фото: Dnevnik.rs

– У брошури су исписана нека давно заборављена имена јер, општи је утисак да смо помало заборавили на те људе из тих година, али смо се потрудили да у овој години направимо брошурицу коју ћемо поделити нашим гостима и посматрачима, а очекујемо око 400 мештана за Дан општине – наводи Божић.


Лепо је видети да имамо војску

На обали Тисе, на лепо уређеном кеју, јуче се окупио већи број Титељана. Посматрали су генералну пробу Прве речне флотиле и Копнене војске за суботњу велику завршну вежбу. Људи су могли видети како војници с тителске стране реке настоје да победе „непријатеља” на супротној обали и да обезбеде пут војним возилима за прелазак преко моста.

– Чуо сам авионе како лете изнад Титела и изашао сам да видим шта се дешава. Лепо је видети да имамо војску. Види се да је организована и да је вежба веома добро припремљена – казао је мештанин Борислав Ђуричић.


 Председник општине је изразио посебно задовољство што је Тител изабран локацију где ће се у суботу одржати централна војна вежба „Век победника” и што се све то дешава у време када се обележава и Дан општине. Божић наводи да Тител има традиционално добру сарадњу и с Копненом бригадом ВС из Новог Сада као и Првом речном флотилом, која малтене сваке године има неку вежбу у Тителу. Тамо је одржана чак и здружена вежба с мађарском флотилом.

Фото: Dnevnik.rs

Људи су могли видети како војници с тителске стране реке настоје да победенепријатељана супротној обали и да обезбеде пут војним возилима за прелазак преко моста

– Овај пут је дошла Копнена војска са свим својим наоружањем, то ће људи имати прилику да виде и у директном телевизијском преносу те завршне вежбе у суботу – истиче Божић. – Очекујемо и високе званице из политичког, друштвеног и војног живота. Тител је за ту војну вежбу више као логистичка подршка јер сва организација је у надлежности Војске Србије која има свој протокол и своје начине. Ми смо се трудили да се нађемо при руци за оно што је било потребно војсци, примера ради, да обезбедимо место за шаторе.

Фото: Dnevnik.rs

Веома смо задовољни што се у овој великој години, у којој обележавамо те датуме, велике и битне за историју Србије, све дешава у Тителу(Драган Божић, председник општине Тител)

Наводи и да је Прва речна флотила прославила своју славу Светог Луку на броду „Козара” у Тителу и да се и Копнена војска спрема да  9. новембра тамо прослави славу, за коју ће јој општина такође пружити логистичку и другу подршку која им буде потребна.


Гледали филм „Заспанка за војнике”

На кеју смо срели и петнаестогодишњу Наталију Момчиловић.

– Моји школски другови нису знали шта се дешава кад су чули авионе изнад Титела и грување артиљерије, мислили су да се војска припрема за рат – каже она. – Ја сам им рекла да је у току војна вежба јер то ми је рекао отац, који је на броду, али нису ми поверовали. Онда нам је професорка историје причала о Великом рату и да је сада стогодишњица победе у том рату, затим смо погледали филм „Заспанка за војнике”.

На питање колико зна о том Великом рату, одговорила је да зна само оно што је данас чула.  


Фото: Dnevnik.rs

– Веома смо задовољни што се у овој великој години, у којој обележавамо те датуме, велике и битне за историју Србије, све дешава у Тителу – наглашава Божић. – Наравно, у новембру и друга места у општини прослављају Дан ослобођења и ми ћемо се трудити да заједно с нашом средњом школом, која припрема културно-уметнички програм који такође припремају пригодан програм, то прославимо онако како доликује.

Ержебет Марјанов

Фото: Б. Лучић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести