ГИК: До 18 сати гласало 44,66 одсто бирача

Београд: Градска изборна комисија објавила да је до 18 сати на територији главног града своје право гласа искористило 44,66 одсто уписаних бирача.
izbori beograd
Фото: Tanjug

Највећа излазност забележена је у Лазаревцу, а најмања на Палилули. 

Слична излазност виђена је на локалним изборима 2014. за Скупштину Београда. 

У Београду се данас одржавају локални избори, а до затварања бирачких места остало је нешто мање од сат времена. 


Није било колективног гласања,бирачки одбори и по 40 људи

Председник градске изборне комисије Зоран Лукић рекао је вечерас да на данашњим изборима није било никаквог "колективног гласања", како се то током дана могло чути, јер то, истиче, уопште није могуће.

"Бирачки одбори су формирани у складу са законом и тако нешто није могуће. Чланови бирачких одбора су стално присустни на бирачким местима, где их има и до 40", прецизирао је Лукић за РТС. 


Фото: Tanjug

Црта: Неправилности на 5 одсто места

На око пет одсто бирачких места на изборима у Београду примећене су озбиљне неправилности, објавила је у подне посматрачка мисија ЦРТА, чији је програмски директор Раша Недељков указао да се ради о паралелним евиденцијама бирача, њиховом фотографисању на бирачким местима и вишеструком гласању.

Недељков је на конференцији за новинаре рекао да су посматрачи ЦРТЕ међу неправилностима уочили и да су поједини бирачи више пута гласали, као и колективно гласање, као и да су припадници ромске мањине довођени групно на бирачко место да гласају.

Посматрачи ЦРТА прате процес и испред бирачких места, где су на 1 одсто њих уочили да је било неког вида кампање, као што је агитовање.

Према речима Недељкова, при отварању биралишта било је непоштовања процедуре код контролног листића.

Цесид:До 18 сати Аранђеловац 49,5 одсто, Севојно 52,58

До 19 сати у Београду је изашло 48,4 одсто гласача, саопштио је ЦеСид. 

До 18 сати на локалне изборе у Бору изашло је 48,1 одсто уписаних бирача, у Аранђеловцу 49,5 одсто, док је у Севојну до 17 сати изашло 52,58 одсто бирача, пренео је Б92. 

Биралишта су отворена у 7 часова, а биће затворена у 20 сати, до када траје и предизборна тишина. 

Дневник, Фонет, Танјуг

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести