Годфри: Вести о крају сарадње Србије са Западом увелико претеране

БЕОГРАД: Вести о крају сарадњу Србије са Западом су увелико претеране, истакао је амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри.
entoni godfri, Ambasada SAD
Фото: Амбасада САД

Годфри се у ауторском тексту за Курир осврнуо на коментаре неких српских аналитичара и политичара, укључујућу и министре, да је криза поводом ковид-19 преместила средиште геополитичког утицаја из западне Европе и САД у Пекинг или Москву.

“Пријатељи, дозволите ми да објавим да су вести о крају сарадње Србије са Западом увелико претеране”, навео је Годфри, уз илустрацију да је и амерички романописац Марк Твен, када је неко пустио глас да је озбиљно болестан, па чак и да је умро, одговорио: “Вести о мојој смрти су увелико претеране”.

Годфри је навео да у кризи са корона вирусом земље света, укључујући и Србију, збијају редове да би једне другима помогле, наводећи да се то на најлепши начин показало прошлог викенда, када је Београд доставио преко потребну помоћ Италији.

“Драго ми је што видим да Србија великодушно и са зрелошћу регионалног лидера користи своје оснажено здравство и привреду да пружи руку помоћи својим суседима у овој кризи. САД су бескрајно захвалне Влади Србије што је недавно помогла америчким држављанима да се врате кући”, подвукао је Годфри.

Навео је да само заједничким снагама можемо савладати вирус и донекле се вратити просперитету и нормалном животу.

Он је поручио да криза неће уништити идеале отвореног, слободног и демократског друштва, као вредности којима су привржене и Србија и њени европски суседи, додајући да се сада, више него икад, мора следити траг светлости коју зраче слобода, транспарентност и отвореност како се не би поновиле грешке које су дозволиле ковиду да узме маха.

Указујући на значај слободног новинарства, Годфри је рекао да је ситуацију са корона вирусом погоршало то што су, каже, кинеске власти ућуткивале медицинаре који су покушавали да зове на узбуну.

“Више транспарентности, боље информисање јавности и обраћање међународној заједници за помоћ чим су се појавили први случајеви могло је да спасе безброј живота и да омогући брз глобални одговор бар месец-два раније”, оценио је амерички амбасадор.

Он је додао да је тачно да су ауторитарни режими можда спремнији од отворених друштава да контролишу и ограниче кретање током пандемије, међутим, указује да је проблем могао да се сасече у зачетку да је било демократије и слободе штампе у Кини.

Годфри је поручио да су демократија, независни медији и власт која ради отворено и искрено најјаче мере превенције против проблема какав је ковид-19.

“Владини службеници би требало да имају осећај одговорности у односу на своје грађане и да сносе одговорност за своје поступање или непоступање, којим наносе штету својим бирачима”, закључио је Годфри.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести