Гојковић-Лариџани: Подршка Ирана територијалном интегритету Србије

АНТАЛИЈА: Председница Народне скупштине Маја Гојковић састала се данас са председником Исламске консултативне скупштине Исламске Републике Ирана Алијем Лариџанијем, који је поновио подршку Ирана територијалном интегритету и суверенитету Србије и напоменуо да Иран подржава дијалог између Београда и Приштине.
Maja Gojkovic/Fonet
Фото: FoNet

Гојковић и Лариџани су, на маргинама 3. састанка председника парламената Евроазијских земаља у Турској, нагласили да су билатерални односи добри и пријатељски и изразили уверење у наставак плодне сарадње на унапређењу и проширењу односа.

Председница српске скупштине је истакла да постоји интерес да са развија свестрана сарадња са Ираном у обостраном интересу и указала да је Србија опредељена за продубљење пријатељских односа и чвршћу привредну сарадњу, саопштено је из парламента.

Гојковић и Лариџани су изразили задовољство због интензивирања парламентарне сарадње у протеклом периоду како на највишем нивоу, тако и на нивоу радних тела, као и посланичких група пријатељства. 

Гојковић је захвалила Ирану на поштовању међународног права и принципијелним ставовима по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије и указала да је Србија привржена дијалогу и реализацији договорених решења, те упознала председника Исламске консултативне скупштине Ирана са ситуацијом на Косову и Метохији.

Лариџани је подсетио на подршку Ирана по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије и напоменуо да Исламска Република Иран подржава дијалог између Београда и Приштине.

Гојковић и Лариџани су разговарали и о могућностима развоја економске сарадње и повећању робне размене, као и борби против тероризма, а Гојковић је упутила позив председнику Исламске консултативне скупштине за узвратну посету Србији.

Гојковић се састала и са председником Парламента Казахстана Нурланом Нигматулином, са којим је разговарала о унапређењу парламентарне сарадње, као важном сегменту унапређења укупних односа две пријатељске државе.

Она је позвала Нигматулина да у циљу даљег развоја сарадње између парламената дође у посету Србији, што ће бити прилика за потписивање споразума о сарадњи, као додатног унапређења односа Србије и Казахстана.

Нигматулин је упутио позив председници Народне скупштине Републике Србије за наредни, 4.састанак земаља Евроазије, који ће бити одржан у Казахстану.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести