Гојковић: На скуп 26. маја може доћи ко жели, а доћи ће људи добре воље

БЕОГРАД: Министарка културе Маја Гојковић изјавила је данас да је председник Србије Александар Вучић позвао 26. маја на народни скуп на који може доћи ко год жели, а доћи ће "људи добре воље".
maja gojković, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Гојковић је рекла да је циљ скупа да се "покаже јединство, заједништво и велика подршка политици која се данас води".

"Испада да део друштва може да покаже своја политичка размишљања, а да се већем делу то забрани. Да им прети Боро Боровић, адвокат, или Срђан Миливојевић, Мариника Тепић или било ко други", навела је министарка гостујући на ТВ К1.

Поводом предстојеће Изборне скупштине Српске напредне странке (СНС) , Гојковић је рекла да ће почетком идуће недеље бити одржан разговор о дневном реду.

"Наша странка нуди опцију избора опозицији која тражи да поједини министри оду или читава влада. Није проблем, али онда имамо изборе. То је добра демократска опција, да видимо да ли грађани стоје иза СНС-а и Вучића или иза Миливојевића, Боровића, Тепић и ових неких", рекла је Гојковић.

Оценивши да су убиства деце и младих у основној школи "Владислав Рибникар" и код Младеновца и Обреновца "велика трагедија за наше друштво", Гојковић је додала да је "држава брзо и добро реаговала", и донела неке мере које показују прве резултате. "Наше мере су рађене и донете поредећи се са другим друштвима које су имале овакве трагедије", навела је министарка. Према њеним речима, "ружно је што политичка опозиција ради да се наше друштво подели у овом тренутку, и што су овако велику трагедију усмерили ка политичком незадовољству према председнику државе и влади".

Напоменувши да "парламент служи за расправу", Гојковић је рекла да су је јавно "многи шокирали ових дана", јер је било "такозваних адвоката који позивају на убиство председника државе". Гојковић је рекла да опозиција у остваривању својих захтева користи грозну терминологију и да стижу уцене и претње са речима "запамтићете, видећете", што стално емитује једна телевизија.

"Треба да се запитамо шта то значи. Да ли су то поруке мира или је позив на линч Српске напредне странке. Значи неко треба да нас туче, линчује и веша?", упитала је Гојковић. Министарка је навела да је у данима туге за целу државу некоме пало на памет да организује политичке скупове, да блокира мостове и "да политичари стану испред колоне људи, у којој је сигурно било оних који су дошли да одају пошту погинулој деци".

Признавши да не гледа ријалитије, Гојковић је рекла да они нису појава једиствена за Србију, јер су смишљени у Сједињеним Америчким Државама, а код нас су стигли преко телевизије Б92.

"Па су сви поносни што је победио пијаниста. Шта ће пијаниста у ријалитију", навела је Гојковић. Према њеним речима, захтева се укидање ријалитија само на једној или две телевизије, уместо у читавој Србији. Упитана да прокоментарише појављивање недавног снимка на друштвеним мрежама обраћања у коме партијарх Порфирије користи речи "јадница" и "бедница", Гојковић је оценила да се радило о приватној комуникацији. Поводом јавних прозивки и напада на патријарха због тога, Гојковић је додала да је "ствар васпитања и неваспитања вређати патријарха".

Гојковић је додала да никада неће ући у полемику са патријархом Српске православне цркве, папом или челницима било које конфесије, јер је код ње питање "васпитања да се то не ради". "Свако васпитан не може онако да се обраћа патријарху, како су се обраћали појединци након његове комуникације са неким и карактерисању једне жене у нашем друштву. Да ли је требало те речи да употреби или није можемо о томе да полемишемо. Али не са мном", рекла је Гојковић.

Према њеним речима, против Српске православне цркве се води хајка незадовољних што СПЦ уз војску има највеће поверење грађана. "То смета, а вероватно и подршка СПЦ кући у којој се доносе одлуке о судбини Србије, а то је Председништво и Влада Србије", истакла је Гојковић. Оценивши да не успевају покушају да црква и држава буду нејединствене по питању Косова и Метохије, у тренутку када је потребно опште јединство, Гојковић је приметила да би се "неко том јако радовао" када би постојали супротни ставови.

Поводом конститутивне седнице Савета за српски језик, Гојковић је оценила да је она важна јер је то саветодавно и контролно тело које ће усмеравати министарства културе, просвете и све остале шта да раде да заштите ћирилицу и српски језик "који су дефинитвно угрожени". "Све фирме су у малим местима у Србији написана латиницом. Кажу, због странаца. Па не знају странци српски, без обзира писали латиницом или ћирилицом". рекла је Гојковић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести