Гојковић: Нека не сањају 5. октобар

БЕОГРАД: Поводом захтева дела опозиције да 1. октобар буде рок да се договорено у међустраначком дијалогу примени, министарка културе и информисања и функционерка СНС Маја Гојковић поручује да они не сањају да ће икада више моћи да понове оно што су урадили у здању Народне скупштине 5. октобра 2000. године.
maja gojković, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

„Разумела сам да кажете да су уз ултиматуме власти у Србији, односно Влади и председнику државе, као и председнику скупштине јуче изречени ултиматуми и рокови да нешто морају да испуне до 1. октобра ове године, али сви знамо како Србија одговара на ултиматуме кроз нашу историју, тако да не верујем да неко неког овде више може да уцењује са одређеним недемократским предлозима“, рекла је Гојковић.

Она је тако одговорила на излагање посланика СНС Небојше Бакареца који је рекао да су Скупштина и Вучић суочени са ултиматумима.

„Ти захтеви се највише тичу ове Скупштине и тај ултиматум који су Ђиласовци изнели ми треба да испунимо до 1. октобра, а знате шта ће се десити ако не испунимо тај ултиматум? Направиће нови 5. октобар“, рекао је народни посланик Небојша Бакарец.

Гојковић је рекла да се видело како Драган Ђилас и они који га подржавају замишљају дијалог.

„Драган Ђилас очигледно замишља да је дијалог нешто да он сам са собом води, да он поставља услове и онда одговора са друге стране шта ће да прихвати и шта неће да прихвати. Моја молба, иако знам да се 5. октобар више никада неће десити у нашој држави, само Народну скупштину да остави на миру и да уметничке слике остану на зидовима Народне скупштине, а не да нестану као што су нестале у оним догађајима 5. а највише 6. и 7. октобра када у овој Скупштини више није било полицијског обезбеђења“, рекла је Гојковић.

Навела је да су тада грађани Србије изгубили уметничка дела огромне вредности, и да је то културно благо које припада свим грађанима.

Гојковић је навела да је док је била председница Народне скупштине приредила изложбу која је подсетила грађане Србије на то да су 5. октобра и у догађајима који су уследили нестале вредне слике наших великих уметника од Петра Лубарде, Зоре Петровић, Милића од Мачве, Милана Коњевића и других, а које ни до данас нису пронађени.

Одговарајући на дискусију народних посланика око захтева опозиције у дијалогу везано за Јавни сервис, Гојковић је рекла да је „уређивање Јавног сервиса само неки жал за прошлошћу, пошто сви знамо како је то изгледало“.

„Желим да подсетим да је Ђилас на дан слободе медија дао једно саопштење које треба да уплаши управо посленике медија, јер је у том саопштењу поделио новинаре, како само он то зна, са неке одређене Ђиласовске висине на новинаре првог и другог реда, на оне који му више одговарају или оне који мање одговарају“, рекла је Гојковић.

Министарка је додала да „како се понаша према медијима и какву демократију жели да уведе показује на делу тако што не жели да одговара на питања која се односе на њега, на његову имовину.

Гојковић је додала да је јавност видела да тада „вређа, најављује тужбе против медија, прети".

„Сви смо сведоци како је прошла новинарка Вечерњих новости, која је покренула питање његове имовине изван граница наше државе и да ли је на ту имовину и огромну зараду плаћао порез или није и како му је то успело да као један политичар који је обављао дужност стекао огромну материјалну корист“, рекла је Гојковић и додала да је и тим односом показао какву политику би спроводио када би се, како је рекла, „неком несрећом, неко и полакомио, па гласао за Драгана Ђиласа“.

„Убеђена сам да намере Ђиласа да буде поново господар свега и свачега у Србији неће проћи, зато што се у крајњем случају, питају грађани Србије на демократским изборима, а они су се већ неколико пута изјаснили и рекли да желе да Србију води председник Србије Александар Вучић, СНС и наши коалициони партнери и не знам шта ту није јасно“, рекла је Гојковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести