Гојковић: Опозиција неаргументовано критикује предлог буџета

НОВИ САД: Председница скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да није сигурна да опозиција има чврсте аргументе када тврди да нема довољно времена за расправу о буџету и пратећим законима.
hello travel
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Гојковић је оценила да обједињена расправа о буџету, којом ће за 19 сати бити обухваћена 31 тачка дневног реда и готово 2.300 амандмана, представља нормалан рад скупштине, која је имала и гушћи распоред у прошлости.

"Нисам сигурна да опозиција има чврсте аргументе да немају довољно времена за расправу. Нећу да повлачим паралелу, али имамо пример САД где је прошле недеље Сенат имао мање од 48 сати да расправља о амандманима и донесе реформу пореског система САД и успели су", навела је Гојковић у емисији "Прави угао" на РТВ.

Она је навела да је буџет за 2012. годину у скупштину предат 18. децембра и укупно је било спојено преко 90 тачака дневног реда, те да је од 2012, када је промењена власт, до данас почела пракса усвајања предлога у законским роковима.

Упитана да ли може доћи до ситуације да буџет буде усвојен без амандмана, будући да је време за обједињену расправу 19 сати, а буџет је шеста тачка, Гојковић каже да то "не мора да значи".

"Може да се прескочи првих пет тачака ако посланици мисле да је шеста тачка најважнија и да онда потроше време на ту тачку", каже Гојковић.

Упитана за чињеницу да су посланици СНС и коалиционих партнера владајуће странке поднели више од 400 амандмана са истим текстом, те да су се појавиле спекулације да је то учињено како би се одузело време за расправу о буџету, Гојковић одговара да не сме бити разлике између "лоших и добрих амандмана", као ни између "добрих и лоших посланика". 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести