Гојковић покренула формирање Надзорног одбора

БЕОГРАД:Председница Скупштине Србије Маја Гојковић започела је данас процедуру формирања Надзорног одбора Скупштине и позвала посланичке групе и председницу Владе Ану Брнабић да доставе своје предлоге Народној скупштини, а у складу са Законом о избору народних посланика, сазнаје Тањуг.
maja gojkovic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Она је позвала посланичке групе у Народној скупштини да поднесу своје предлоге за избор чланова Надзорног одбора у року од десет дана како би парламент могао благовремено да донесе одлуку о избору.

Истовремено је позвала председницу владе да у истом року поднесе предлог за избор чланова Надзорног одбора у Скупштини Србије.

У складу са Законом о избору народних посланика прописано је да општи надзор у поступку спровођења избора над поступцима политичких странака, кандидата и средстава јавног обавештавња у току изборних активности спроводи надзорни одбор.

Надзорни одбор треба да има 10 чланова од којих половину чланова именује скупштина на предлог Владе Србије, а половину на предлог посланичких група у Народној скупштини чине истакнути јавни радници под условом да нису чланови органа политичких странака које учествују на изборима.

Формирање Надзорног одбора је једна од препорука ОДХИР-а као и један од закључака међустранацког дијалога између власти и опозиције, уз посредовање Европског парламента.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести