Гојковић: Посета Ривлина отвара ново поглавље у односима 

БЕОГРАД: Председница српске скупштине Маја Гојковић данас је у разговору с председником Израела Рувеном Ривлином истакла да две државе негују добре и пријатељске везе током 25 година, од када су поново успостављени дипломатски односи, подсетивши да сарадња два народа сеже далеко у прошлост.
gojkovich_rivlin_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Гојковић је нагласила да између српског и јеврејског народа постоје разумевање и блискост изграђени током тешких времена и страдање у Другом светском рату, а да данас две државе немају отворених питања, као и да посета председника Израела отвара ново поглавље у развоју односа на свим пољима.

Гојковић је напоменула да парламенти доприносе јачању сарадње и да је у том циљу била у посети Израелу, где је имала садржајне разговоре у циљу изградње чвршћих веза и контаката радних тела, група пријатељства и делегација у међународним парламентарним организацијама. 

Она је захвалила на принципијелном ставу Израела о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије и поштовању нашег територијалног интегритета и суверенитета, односно поштовању Резолуције СБ УН 1244 и међународног права.

Председница парламента је напоменула да је Народна скупштина донела Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника, чиме је искорачила у овом питању у европским оквирима. 

Председник Израела је захвалио Парламенту што је усвојио такав закон и нагласио да је тиме Србија показала читавом свету и међународној заједници како треба радити, те указао да је данас важно да младе генерације уче о страхотама током Другог светског рата.

Ривлин је нагласио да односи два народа сежу далеко у прошлост, а да ће две државе јачати односе између влада, парламената, и посебно грађана две државе. 

Председник Израела је истакао да постоје многе области у којима је могуће сарађивати и размењивати искуство, као што су здравство, образовање, пољопривреда, водоснадбевање, указујући да су се многи инвеститори из Израела одлучили да инвестирају управо у Србију, а не у неке друге државе.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести