Гојковић с Пахором о унапређењу сарадње, региону...

ЉУБЉАНА: Председница Народне скупштине Маја Гојковић, која се налази у званичној посети Словенији, данас је разговаралa с председником Борутом Пахором о унапређењу сарадње две државе, као и о регионалној сарадњи и перспективама даљег процеса евроинтеграција региона Западног Балкана.
maja gojkovic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Гојковић и Пахор су оценили да постоји висок степен сарадње по питањима која су од заједничког интереса две државе, а Пахор се захвалио што је имао прилику да се током посете Србији обрати народним посланицима на Посебној седници Скупштине Србије, што је био знак поштвања, пријатељства и сарадње.

Тема разговора биле су и актуелне прилике у Европској унији и изазови који се налазе пред ЕУ након избора, као и у светлу Брегзита, и у том контексту наставак процеса проширења ЕУ.

Гојковић и Пахор су истакли да је важно да процес проширења буде високо на агенди ЕУ, а Гојковић је захвалила на досадашњој подршци Словеније процесу европских интеграција Србије и на томе што Словенија подржава процес приступања ЕУ земаља Западног Балкана. 

Гојковић је нагласила и да Србија остаје посвећена испуњењу европских стандарда.

У разговору о свим аспектима регионалне сарадње, као и значају очувања мира и стабилности у читавом региону, Гојковић је нагласила да је за Србију од кључног интереса очување регионалне стабилности и интензивирање сарадње у свим областима. 

Председница Скупштине Србије разговара је са Пахором и о ситуацији на Косову и Метохији и указала на конструктивност Србије, као и на спремност на дијалог са Приштином, али је поручила да је неопходно да Приштина укине таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, док је Пахор нагласио да је познат став Словеније о неприхватљивости постојања таквих такси.

Гојковић је упознала Пахора са веома динамичном и развијеном парламентарном сарадњом, која се развија на основу Меморандума о разумевању Скупштине Србије и Државног збора, који је потписан у децембру прошле године.

Председник Пахор је у разговору са Гојковић упутио поздрав председнику Србије Александру Вучићу. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести